hirdetés

A világot nem a külsőre tökéletesnek látszó, mintegy sminkelt emberek teszik jobbá hanem az emberek közötti szolidaritás, a kölcsönös figyelem, szeretet és tisztelet – mondta Ferenc pápa a betegek és fogyatékkal élők szentévi zarándoklatának zárómiséjén a Szent Péter téren.

cyril axelrod-pápa Ferenc

Homíliájában Ferenc pápa arról beszélt, hogy a test ápolása tömegmítosszá és üzletté vált, és így ami nem tökéletes, azt el kell rejteni, mivel a kiváltságosak boldogságát és nyugalmát zavarja, megkérdőjelezve az uralkodó modellt. Hozzátette, ezért van, hogy a kortárs kultúra és társadalom a betegeket és fogyatékkal élőket kiközösíti, nehogy megzavarják a többiek hamis jólétét. Sőt bizonyos esetekben meg is akarnak szabadulni tőlük, mivel elviselhetetlen pénzügyi terhet jelentenek a gazdasági válságban.

A katolikus egyházfő szerint azonban a mai ember illúzióban él, amikor szemet huny a betegséggel és a fogyatékossággal szemben, nem értve meg az élet igazi értelmét, amely a szenvedés és a korlátok elfogadásával jár. Előbb-utóbb ugyanis mindannyian szembesülünk saját magunk és mások törékenységével és betegségével.

Ferenc pápa megjegyezte, hogy a mai kultúrában minden bizalmat a tudományba fektetünk, azt remélve, hogy a világ valamelyik részén létezik a mindent gyógyító gyógyszer: sajnos nem így van, és ha az a gyógyszer létezne is, csak nagyon kevés ember részesülhetne belőle.

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a gyógyszer, vagyis a megoldás a szeretet, és nincsen más út: a fogyatékkal élők és szenvedők megnyílnak az élet előtt, ahogy érzik, hogy szeretik őket!.

A Ferenc pápa pontifikálta szentmise zárta a betegek és fogyatékkal élők háromnapos római zarándoklatát az irgalmasság szentévében. A pápával a fogyatékkal élők mellett elkötelezett Cyril Axelrod dél-afrikai származású atya celebrált, aki süket és vak. A misén az olvasmányokat betegek és fogyatékkal élők olvasták fel, és a szöveget a Szent Péter téren felállított kivetítőkön nemzetközi jelbeszéddel tolmácsolták. Egy világtalan lány Braille-írással írt evangéliumból olvasott fel. A szentírás jeleneteit – az egyház történetében először – színészek adták elő a misén részt vevő szellemi fogyatékosok számára.

Az egyházfő a mise után a Szent Péter téren tartózkodó betegek és fogyatékkal élők közül sokakat személyesen köszöntött.