hirdetés

Lipcsei kutatók bebizonyították, hogy minél több érzékünk kapcsolódik be az idegen-nyelv tanulásba, annál könnyebben megjegyezzük a szavakat. Az új, a multiszenzoros tanulás elméletben, hogy a gesztusnyelv használatával még jobban rögzülnek agyunkban az ismeretek.

 gyerekjaték a nyelvtanulás

A kísérlet során kiderült: a tanulás akkor legeredményesebb, ha nemcsak olvassuk és/vagy halljuk a szavakat, de a képek mellett önmagunk által végzett gesztusokat is társítunk hozzá- számolt be a Medical News Today.

A teszt hitelessége érdekében egy kitalált nyelv kifejezéseit kellett elsajátítani az alanyoknak, mégpedig azért, hogy biztosan ne legyen előzetes tudásuk a memoriterben.

Katharina von Kriegstein és kollégái a vimmish mesterséges nyelvet kifejezetten kutatási célokra hozták létre, aminek fonológiai szabályai az olasz nyelvre emlékeztetnek. A főnevek tanulására három különböző módszert alkalmaztak.

Az első módszer szerint tanulók elolvasták a szót, illetve a jelentését, illetve a szót kiejtve is meghallgatták.

A második módszer szerint tanulók azon kívül, hogy olvasták és hallották a szót, még egy hozzá kapcsolódó képet, illetve gesztust is megnézhettek.

A harmadik módszer szerint tanulók pedig olvasták, hallották a szavakat, látták a képet is, és maguk is produkálták a jelentéshez kapcsolódó gesztust.

A vizsgálat további részében pedig tesztelték a résztvevők tudását: mennyire képesek előhívni a vimmish szavak jelentését. Eközben az agyukról MRI-képeket készítettek.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél több érzékszervet használtak a tanuláshoz annál inkább emlékeztek az idegen szavakra.

A Max Planck Intézet kognitív tudománnyal foglalkozó csapata a következő lépésben arra keresik a választ, hogy a vizuális és a motoros kéreg aktiválódása-e az oka a jobb tanulási teljesítménynek.