hirdetés

Az ünnepi előkészületek között bizony a nagytakarítás is szerepel, ami sokak szerint a legutálatosabb feladat, főleg ha a rumlit hagytuk a fejünkre nőni. Hogy elkerüljük az állandó hiábavaló kitörési kísérleteket a káoszból, hogy a takarítás ne napokat csupán pár röpke órát vegyen igénybe, íme néhány hasznos trükk egy népszerű amerikai életmódmagazinból:

 

  • Sokkal ritkábban lesz szükség nagytakarításra, ha a tisztítószereket nem egy helyen tároljuk, hanem több kritikus ponton helyezzük el a lakásban. Így például ha a fürdőszobában is tartunk szivacsot, papírtörlőt és csempetisztítót, néhány gyors mozdulattal el tudjuk tüntetni a szétfröcskölődött maszatokat a gyerekek után.
  • Ha a nagyobb szőnyegek sűrűbben használt pontjaira kisebb és könnyebben kezelhető kárpitokat rakunk, sokkal ritkábban kell elvinnünk a tisztítóba, hiszen a használattól hamarabb bekoszolódó darabokat egyszerűbb lesz kimosnunk, vagy kiporszívóznunk.
  • Ne csak a lakás bejáratán kívülre, hanem a küszöb másik oldalára is tegyünk lábtörlőt. A belső lábtörlőn felgyülemlett koszról majd fogjuk látni, milyen helyesen cselekedtünk.
  • Sok háztartásban probléma, hogy a hazaeső családtagok az étkezőasztalra dobják le a kulcsaikat, telefonjaikat, borítékokat a postaládából, és más holmit. Ha nem akarjuk a fél életünket azzal tölteni, hogy az étkezések előtt hosszasan pakolgatunk le az asztalról, érdemes azt mindig szépen megterítve hagyni. Így legalább a család tagjai sem fogják lerakatként használni a felületet.
  • Ha négylábú kedvenceinkkel is megosztjuk a lakásunkat, könnyen folyamatos szőrporszívózássá válhat az egész életünk. Ha azonban –főképp ilyen csatakos időben- a kutyákat még odakint alaposan átkeféljük egy erre használatos fésűvel, sokkal kevesebb szőrt fognak a lakásba bevinni.
  • Ha közös és persze kellemes családi programmá változtatjuk a takarítást, nemcsak a gyerekek, mi is jobban fogjuk élvezni a rendrakást. Minden nap 10 percre tegyünk be egy mindenki által kedvelt pörgősebb zenét és ezalatt az idő alatt mindenki végezzen el valamilyen házimunkát: míg mi a konyha kritikusabb részeivel foglalatoskodunk, a kicsik gyorsan elpakolhatják a játékaikat. A Real Simple magazin szerint ha a szép szorgalmas munkáért a lurkók valamilyen apró jutalmat is kapnak máskor is szívesebben segítenek majd. Napi 10 perccel a hétvégi takarítási idő is jóval lecsökken.

(Real Simple)