hirdetés

Eddig 11 ember hallgattak ki gyanúsítottként, hat személyt letartóztattak a nyomozók. Az Esti Újság úgy tudja , hogy dutyiban vannak gyámügyi ügyintézők, hivatásos gondnokok és hivatalnokok is.

 

Időskorú gondozottak ingó- és ingatlanvagyonának áron aluli megszerzése érdekében működtek együtt gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják őket, ezt közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Keresztes Imre azt írta, hogy az időskorú gondozottak hatósági ügyeinek intézése során – kormányzati szolgálati jogviszonyban álló – gyámügyi szakügyintézők a hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, valamint más magánszemélyekkel együttműködve korrupciós kapcsolatot alakítottak ki a gondnokoltak vagyonának áron aluli megszerzése érdekében.

A hivatásos gondnokok több esetben az idősek rájuk bízott vagyonának egy részét saját céljaikra fordították, amit a kormányhivatali alkalmazottak határozatban jóváhagytak.

Egyes idős embereket pedig azért helyeztek el éppen egy adott otthonban, hogy az ezért fizetendő – esetenként irreálisan magas összegből – az intézményvezetőtől pénzt kapjon vissza az eljáró gondnok és a kormányhivatalnokok.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség március elején és e hét keddjén több helyszínen házkutatást hajtott végre. Házkutatás volt egyebek mellett a hivatalos személyek szolgálati helyén, valamint a terheltek lakó- és tartózkodási helyén.

A bűncselekményekből származó jelentős mennyiségű készpénzt, személygépkocsit, lopott ékszereket, valamint a bűncselekményekkel kapcsolatos más bizonyítási eszközöket, okiratokat foglaltak le.

A gyanúsítottak közül többen részbeni beismerő vallomást tettek, mások tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. A főügyész közlése szerint a nyomozó ügyészség eddig 11 embert hallgatott ki gyanúsítottként, hatan letartóztatásban vannak, ketten bűnügyi felügyelet alatt állnak közülük.