hirdetés

Az utóbbi időben rengeteg hír jelent meg a híres spanyol buli szigetről Ibizarol . Nos megpróbáltam utánajárni illetve megtapasztalni mi is az igazság abban , hogy a “ bűn “, a drog, a prostituáltak találka helye az amúgy csodálatos spanyol sziget.

 

Magyar szemmel nézve akár igaz is lehetne a rengeteg negatív kritika , hiszen valóban egy a mi szemünk számára túlságosan is szabad világ tárul elénk . Való igaz itt a drogfogyasztás elképesztő mértéket ér el. Az is igaz , hogy a helyi rendőrség nem tart razziákat naponta és szinte szemet huny a bulizni vágyó fiatal vagy éppen idősebb korosztály mámora felett . De csak egy pontig ! A gépjármű ellenőrzés folyamatos és kiterjed nemcsak az alkohol de a kábítószer fogyasztás ellenőrzésére is. Ebben nincs pardon.

A gyermekek számára pedig a buli tiltott zóna ! Már a szállodák foglalásakor vigyáznak az “ adult only “ azaz csak felnőtteknek lehetőséget biztosítva a szállás foglalására. Ez természetesen nem azt jelenti , hogy Ibiza tiltott zóna lenne a családok , vagy a gyermekek részére . A sziget nem “ bulis részen “ lehetőség van a gyermekekkel való utazásra , ahol viszont zeró a tolerancia nemcsak a drog de a hangos zenét illetően is !

Lehet bírálni ezt a rendszert , de mégis az ember néhány nap után úgy érzi , hogy itt a demokrácia és az emberi szabadság pozitív mintája valósul meg . Ennyi önfeledt magát tényleg szabadon érző turistát sehol máshol nem látni ! Ugyanakkor ez nem megy a gyermekek fejlődését károsan befolyásoló szintre , hiszen a gyermekbarát részen nincs tombolás , csak nyugalom.

Ugyanakkor a mai világban igenis szükség van a “ gőz kiengedésére “ erre pedig Ibiza a legkitűnőbb helyszín . A pénztárca méretétől függően talál magának bárki szórakozó helyet . A luxus clubok zárt világa az üzleti élet , művész világ és a politika privilégiuma . Itt valóban nincsenek határok már ami a luxust illeti .

Az egyedi pech , hogy az egyik ilyen szórakozó hely , ahol Habony Árpád tanácsadót lencsevégre kapták. Ez a ritka eset , hiszen az ár a diszkréciót is magában foglalja . ( teszem hozzá az már magyar sajátosság , hogy egy ilyen clubban volt megjelenés miatt keresztre akarnak feszíteni bárkit ). Azonban itt az is talál önfeledt szórakozási lehetőséget akinek vékony a pénztárcája . Sok helyen nincs belépő vagy az a magyar árakkal megegyező . Szembetűnő az is , hogy a kőzértek árai bizony alatta vannak a magyar árszintnek. Nos ezek Ibiza “titkai “ Itt nincs gazdagok elleni tüntetés , itt nem feszítik meg azt aki kikapcsolódás gyanánt szórakozó helyen , helyeken engedi ki a gőzt . Uram bocsá ennek érdekében esetleg némi segédanyaggal is kiegészíti a kikapcsolódást. Itt nem téma , hogy meleg párok , exhibicionista személyek is szép számmal jelen vannak . Itt mindenki kikapcsol , jól érzi magát . Nem kell tartani retorzióktól amíg az mások rovására nem megy . Nem kell bezárni , nem gyűjtenek aláírást a “ lakók nyugalma érdekében “ itt természetes , hogy kinek kénye kedve szerint , eszik , alszik , bulizik . Aki itt él az ennek tudatában költözik ide. Ha nyugalmat szeretne akkor a sziget másik felére fókuszál és ott azt is megkapja.

Nyilván most sokakból előtör a sztereotip magyar megközelítés , hogy micsoda liberális vircsaft folyik Ibizán . Valóban liberális a szó jó értelmében . A sziget “ bulis “ oldalán szabadjára jár mindaz amit sehol máshol nem tehet meg az ember . Ettől ilyen felszabadult és népszerű ! A bűnügyi és baleseti statisztika azt mutatja , hogy nemhogy nem szabadult el a bűnözés , hanem igen alacsony szinten vannak az erőszakos és egyéb cselekmények . ( persze a kábítószer fogyasztás itt nem kriminalizált ). Úgy gondolom e néhány nap tapasztalata alapján , hogy el kell gondolkozni ezen a csak erre a szigetre jellemző “ szabadságon “ Biztos , hogy az a helyes út , ha korlátok köze ( és valljuk be tarthatatlan korlátok ) szorítunk egységesen mindenhol mindenkit ? Nem érne meg pl a Balatonnál kijelölni egy “ zöldmezős “beruházás keretében egy “ csak felnőtteknek “ szóló helyszínt , ahol a kikapcsolódást új szintre lehetne emelni ? Magyarországon jelenleg nem elvárható a drog kérdés “ Ibizai “ kezelése . Azonban nem gondolom , hogy a razziák tömkelege horror költségekkel a megoldás , amikor a Siófokra tartó buli vonat üresen érkezik célba egy razzia után .Ezzel maximum azt érjük el , hogy aki teheti az a Balaton helyett Ibizán bulizza ki magát.

(szerző: Horváth T. Szabolcs )