hirdetés

A húsevés növeli a spermiumok számát, a vega étrend ebből a szempontból nem túl jó.  Az alkohol és a kávé csatájából pedig kiderült,hogy a szexuális teljesítőképességre is komoly hatással van.

kávé

Az American Society for Reproductive Medicine hetvenedik éves találkozóján több tanulmányról is szó esett: nemcsak az derült ki, hogy a húsevés a vegetáriánus diétát eltérően növeli a spermium sűrűségét, hanem az is, hogy az alkohol- és a kávéfogyasztás is erősen kihat a szexuális teljesítőképességre.

A new york-i University of Rochester Medical Center kutatói 2003 és 2011 között mintegy 750 férfi termékenységi kezelésének eredményeit vizsgálták meg (átlagéletkoruk 35 év volt). Csaknem háromnegyedük (73%) ivott alkoholt, míg csak 16 százalékuk dohányzott. Az eredmények azt mutatták, hogy akik ittak,jobb szexuális teljesítőképességről számoltak be, mint azok, akik nem: akik nem ittak alkoholt, esélyesebben számoltak be arról, hogy nem voltak képesek működőképes erekciót produkálni. Mindezzel összehasonlítva a dohányzók 8.4 százaléka számolt csak be közepesen erős vagy súlyos erekcióproblémáról és sokkal kevésbé voltak elégedettek szexuális életükkel, mint a nemdohányzók.

Nem minden italnak van azonban pozitív hatása: a Massachusetts General Hospital 2007 és 2013 közti férfipácienseit, akik IVF-ben (in vitro szaporítás) vettek részt, kezelés előtti étrendjükről, valamint alkohol- és kávéfogyasztásukról  kérdezték. Az elemzés azt mutatta, hogy azon pároknál,ahol a férfi 265 mg-nál több koffeint fogyasztott, ott feleakkora volt a teherbeesés esélye mint ott, ahol a férfiak csak 88 mg koffeint vagy ennél kevesebbet ittak.

Mindezek mellett a kaliforniai Loma Linda University School of Medicine kutatása arra mutatott rá, hogy a vegetáriánus férfiak spermiumkoncentrációja és -mozgékonysága sokkal rosszabb a húsevő férfiakénál. A 2009 és 2013 között végzett vizsgálat 26 vegetáriánus, 5 vegán és 443 nem-vegetáriánus étrendű alany részvételével zajlott. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a rosszabb spermiumkoncentráció ellenére is a „rosszabb” hímivarsejtek isképesek voltak a megtermékenyítésre.