hirdetés

Kis füllentésekkel hamar notórius hazudozókká válhatunk, mivel agyunk képes hozzászokni a hazudozáshoz – derült ki brit kutatók kísérleteiből, amik során az agyi aktivitásokat is vizsgálták.

agyi aktivitásAz University College London szakemberei által készített tanulmány az első, amely tapasztalati úton szerzett bizonyítékokkal támasztja alá, hogy az önérdeket szolgáló kis füllentések egyre nagyobb hazugságokhoz vezetnek, és leírja, hogy mi is játszódik le ilyenkor az agyban.

A kutatók 80 önként jelentkező agyát vizsgálták meg, miközben az alanyok olyan feladatokban vettek részt, amelyekben személyes nyereségük érdekében kellett hazudniuk.

A szakemberek arra jutottak, hogy az érzelmek feldolgozásában fontos szerepet játszó amigdala nevű agyi terület akkor volt a legaktívabb, amikor az emberek először hazudtak. Ahogy aztán a hazugságok egyre nagyobbak lettek, úgy az amigdala válaszreakciója egyre csökkent.

Az eredmények szerint minél nagyobb volt a visszaesés az amigdala aktivitásában, annál nagyobb hazugságra lehetett számítani a jövőben.

A szakemberek szerint a kockázatvállalás és az erőszakos viselkedés esetében is hasonló agyi reakciók keletkezhetnek.

(Medicalxpress)