hirdetés

Hőség veszély
2015-07-04 11:09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra négy dunántúli megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a hőség miatt. Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyére szól a figyelmeztetés, mert ezeken a területeken a napi középhőmérséklet is tartósan 25 fok felett alakulhat.

hoseg_

Az előrejelzés szerint napközben legfeljebb kevés nappali gomolyfelhő lehet csak az égen, száraz idő várható. A légmozgás is mérsékelt marad. A hőmérséklet csúcsértéke 30–33 fok között valószínű. Késő estére is csak 22–27 fok közé hűl le a levegő. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, a maximuma akár a 7,8-as értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.
A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. A meteorológiai szolgálat vasárnapra már az egész országra adott ki legalább másodfokú figyelmeztetést a hőség miatt. Budapestre és négy megyére – Pest, Somogy, Veszprém és Győr-Moson-Sopron – pedig a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki a vasárnapra várható hőség miatt.