hirdetés

Tudósok szerint az emberek többsége, aki gluténérzékenynek tartja magát, téved, valójában ugyanis csupán egyharmaduk az, akinél tényleg megtalálhatóak az erre utaló tünetek.

gluténérzékenység-cdn.blog.hu

A glutén egy fehérjetípus, amely a búzában és a hasonló gabonafélékben, például árpában és rozsban található meg. Ez teszi rugalmassá a tésztát, illetve segít abban, hogy a kész termék elnyerje formáját. Újabban egyre több ember mondja ki magáról, hogy gluténérzékeny, anélkül, hogy bármilyen orvosi diagnózis született volna erről. A sima gluténérzékenységet egy egyszerű vérvétellel meg lehet állapítani, ám van egy másik típus, az NCGS, azaz a nem cöliákiás gluténszenzitivitás, amelyre egyelőre nincs megfelelő diagnózis, így sok orvos nem is vesz róla tudomást.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint szintén vitatható, hogy létezik-e ez az állapot, és ha igen, akkor sem ismert sem az oka, sem az, hogy miként lehetne megelőzni. A betegség elnevezéséből az következne, hogy a glutén okozza a problémát, miközben könnyen előfordulhat, hogy a gabonában található valamelyik másik összetevő a ludas a dologban.

A vizsgálat során a Brescia Egyetem szakemberei 35 önkéntes bevonásával próbáltak utánajárni a kérdésnek, akik mindegyike NCGS-t állapított meg magánál és már hat hónapja gluténmentes étrenden élt. Az alanyok egy kísérletben vettek részt, amely során mindenki kapott egy tasak lisztet, amit tíz napon át naponta egyszer bele kellett szórniuk a tésztaételekbe vagy a levesbe, amit ettek. Ezután tartottak egy kéthetes szünetet, amikor mindenki visszatért arra az étrendre, amit korábban is folytatott, majd egy újabb tíznapos szakasz következett, amikor ismét kaptak egy tasak lisztet, amit az ételükbe kellett szórniuk. Az alanyoknak mindvégig fel kellett jegyezniük, ha bármilyen tünetet – fájdalmat, refluxot, hasmenést – észleltek magukon, és ezeket egy 1-7-ig terjedő skálán kellett értékelniük. A kísérlet végeztével mindenkit megkérdeztek arról, hogy szerintük melyik esetben kaptak glutén tartalmazó lisztet, és amennyiben helyesen válaszoltak, és a mellékhatások is valóban akkor jelentkeztek, amikor a glutént tartalmazó lisztet fogyasztották, NCGS-esnek diagnosztizálták őket. Az eredmények azt mutatták, hogy mindössze egyharmaduk tartozott ebbe a kategóriába, a többiek tévesen tartották magukat gluténérzékenynek. A szakemberek szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy ezek az alanyok valami másra érzékenyek, nem a gluténre, illetve az is előfordulhat, hogy csupán pszichésen érzékelik a problémát, és valójában semmi bajuk nincsen.