hirdetés

A fehér fogsor iránt egyre nagyobb az igény, ami érthető is. Hiszen az elszíneződött fogak számos esetben az ápolatlanságot, az elhanyagoltságot sugallják, ezzel szemben a fehér fogsor az egészséget és a jól ápoltságot hirdeti, megnyerő mosolyt és önbizalmat kölcsönöz. Tehetünk ellene, hogy fogaink ne maradjanak sárgák? Igen!

mustafa lászló

Genetika

Fogaink zománca mikroszkopikus méretű kristályokból épül fel, mint a gyémánt, és a keménysége is megközelíti azt. A fogak színét, amelynek árnyalata genetikailag öröklött, a szabad szemmel nem látható, apró pigmentrészecskék adják, amelyek a fogzománc és az alatta lévő dentin anyagában találhatók. A fogfehérítési módszerek egy része ezen pigmentrészecskék elszíntelenítésén alapul.

Mi okozza az elszíneződést?

Az életkor előrehaladtával bekövetkező fogzománckopás mellett egyes ételek, italok és a dohányzás is jelentősen befolyásolják a fogak elszíneződését, sajnos rendszeres fogmosás mellett is. Oka lehet még a gyermekkorban tetraciklintartalmú antibiotikumok szedése is. A gyökérkezelt fogak színe is elsötétedik idővel. Néhány étel és ital, amely elszíneződést okozhat: vörösbor, kávé, tea, paradicsom és paradicsomlé, ketchup, szójaszósz, kóla, csokoládé, sötét színű zöldségek, bogyós vagy színes gyümölcsök és leveik, valamint azok az ételek és italok, amelyek mesterséges színezőanyagokat tartalmaznak.

Hogyan előzhetjük meg, hogyan csökkenthetjük a fogak elszíneződését?

Étkezések után mossunk fogat, vagy legalább öblítsük ki a szánkat vízzel! Csökkentsük a dohányzást, egyéb betegségek elkerülése érdekében szüntessük is meg! Folyamatosan pótoljuk a fogaink számára nélkülözhetetlen D-vitamint és kalciumot! Régi bevált módszer a szódabikarbónás fogmosás – eredményes, de hosszan tartó, rendszeres használata erősen koptathatja a fogzománcot! Lényeges a fogak sárgaságát döntő részben okozó fogkő eltávolítása is.

Fogfehérítés

Ma már elérhető módszer a fogfehérítés, ami szakszerűen elvégezve megváltoztatja az elszíneződött fogak színét. Két formája van: az otthoni, amely kisebb koncentrációjú fehérítőanyagot tartalmaz, és több napon keresztül használandó, valamint a fogorvosi rendelői, amely egyszeri, biztonságos, orvos által kontrollált, hatékony eljárás. Ebben az esetben a fog színe jelentősen megváltozik, több árnyalatot is fehéredik. Bármelyik módszert választjuk, előtte konzultáljunk fogorvosunkkal, aki tájékoztat bennünket a fogfehérítés módszereiről, eljárásairól, hatásának időtartamáról is.

A SZAKÉRTŐ VÁLASZOL

DR. MUSTAFA LÁSZLÓ fogszakorvos – implantológus vezető főorvos

WELCOME DENTAL Fogászati és Implantológiai Centrum

– Mind a külső, mind a belső elszíneződés megszüntethető?

– Igen, a modern fogorvosi módszerek lehetővé teszik, hogy a gyökérkezelt fogakat belsőleg fehéríthessük, illetve a fogak külső felszínét különböző eljárásokkal világosabbá, fehérebbé varázsolhassuk.

– Milyen orvosi módszerei vannak a fogfehérítésnek? Milyen hatáson alapulnak?

– Egyfajta zselét használunk kék fénnyel kombinálva. A beavatkozás előtt fontos, hogy az ínyt a fogtól elválasztó sínnel levédjék, és megnézzék a kiindulási fogszínt. A fogfehérítési eljárások során alkalmazott zselé – szakszerűen felhelyezve a fogra – teljesen ártalmatlan. Olyan egyéb anyagokat is tartalmaz, mint a glicerin és kristálytiszta víz, ezzel is óvva a fogat a kiszáradástól, csökkentve az érzékenységet. A zselét a speciális hullámhosszúságú kék fényhez fejlesztették ki, így amikor a fogakat és a zselét megvilágítják, az aktiválja és gyorsítja a fehérítési eljárást, és bámulatos végeredmény érhető el egy óra alatt. Előnyei: veszélytelen a fogakra és az ínyre, modern technológia, egyszeri alkalom, tartós.

– Meddig marad fehér így a fogsorunk?

– A fehérség tartóssága jelentősen függ az életviteltől, vagyis hogy milyen ételeket fogyasztunk, milyen italokat iszunk, valamint dohányzik-e a páciens. Hatása az életmódtól függően másfél-három év. Nagy jelentősége van a rendszeres fogkő-eltávolításnak és a fogorvosi ellenőrzésnek! A tartósságot jelentősen növelhetjük a szakszerű fogápolással, a fogorvos által ajánlott fogfehérítő fogkrémekkel.

– Kell-e veszélyekkel számolni a beavatkozások kapcsán? Kinek nem ajánlott?

– A kezelések előtt a fogorvos vagy a dentálhigiénikus részletesen tájékoztatja a pácienst, hogy az eljárás során és az elkövetkező 48 órában esetleg előfordulhat érzékenység, ami speciális anyagokkal, fogvédő, zománcerősítő fogzselékkel megszüntethető. Utána a fogzománc kemény és sima lesz, jobban ellenáll a külső behatásoknak az elkövetkezendő időszakban. Fontos tudni, hogy a tömések, a koronák és a hidak nem fehéríthetők! Ezért szükség lehet a cseréjükre. A fogfehérítés nem ajánlott 18 éves kor alatt, terhes és szoptatós anyáknak, valamint erős fogínysorvadásban, fogágybetegségben szenvedő betegeknek.

(Forrás: Pingvin Magazin)