hirdetés

A mai társadalomra jellemző, hogy komoly elvárásokkal kell szembenéznünk. Hajlamosak vagyunk másokat és magunkat is a teljesítmény alapján megítélni, ez pedig ahhoz vezet, hogy az emberek többsége túlhajszolt életmódot folytat, akár több fronton is helytáll egyszerre.

 

Ám ha soha nem mondunk nemet, ha folyamatosan bíráljuk magunkat, és engedjük, hogy túlterhelődjünk, annak könnyen kiégés és akár szerhasználat is lehet a vége. Mivel az egész világon nem tudunk egymagunk változtatni, ezért saját magunkban kell keresnünk a változást, és mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüljük a kiégést.

Persze egy bizonyos ponton túl már csak szakember bevonásával, például a Swan Lake Központ bentlakásos terápiájával tudjuk orvosolni a problémáinkat, de ha időben lépünk, még van esély arra, hogy saját erőből is sikerrel járjunk.

Az azonnal megkönnyebbülést nyújtó szerek csapdája

Amennyiben valaki nap mint nap túlterhelt és feszült, csábító lehet a gondolat, hogy valamilyen “segédeszközzel,” például alkohollal, droggal, nyugatóval vagy más hasonló szerrel próbáljon egy kicsit kikapcsolni. 

Az alkohol azért veszélyes, mert egyrészt az egyik legősibb módja a feszültség oldásának, másrészt az italozás bizonyos helyzetekben elfogadott, hisz az ünnepi alkalmak nélkülözhetetetlen velejárói a szeszes italok. Emiatt az alkoholfogyasztás a társadalom szemében kevésbé számít bűnnek, mint például a drogozás.

Sokan úgy vélik, nincs semmi rossz abban, ha valaki minden munkanap végén megiszik egy sört vagy hétvégente alaposan berúg, hiszen csak “kiereszti a gőzt.” Ám a rendszeres alkoholfogyasztás már segélykiáltásként értelmezhető, hisz nyilvánvaló, hogy az illetőnek gondjai vannak, amit az ivással akar palástolni. 

A kiégés pedig tipikusan ilyen, hisz a bódult állapot segít elfeledni a problémákat és megfeledkezni a felgyülemlett feszültségtől – legalábbis ideiglenesen. Csakhogy itt már megjelenik a függőség kialakulásának esélye, ami önmagában is nagy gond, kiégéssel kombinálva pedig még veszélyesebb lehet.

Vegyük észre a figyelmeztető jeleket!

Ha nyitott szemmel járunk, észrevehetjük, hogy valami nincs rendben akár velünk, akár egy családtagunkkal, barátunkkal, kollégánkkal. A folyamatos kedvetlenség, fásultság, ingerlékenység intő jel, a rendszeres italozás vagy droghasználat pedig egyértelműen azt jelzi, hogy az illető életében komoly gondok vannak.

Időben cselekedve még szakemberre sem feltétlenül van szükség, de súlyosabb esetben elkerülhetetlenné válik a terápia, akár bentlakásos jelleggel. 

A fontos készségek hiánya

A túlhajszoltság és a belőle fakadó problémák oka gyakran az, hogy nem tudunk bizonyos helyzetekre megfelelően reagálni. 

Például képtelenek vagyunk kiállni a saját érdekeinkért, inkább rábólintunk mindenre, csak hogy kerüljük a konfliktust, vagy  nem tudunk nemet mondani és megfogalmazni a saját igényeinket. Szerencsére ezek olyan készségek, amelyek megtanulhatóak és beépíthetőek a viselkedésünkbe.