hirdetés

Erős szél, eső, hó – ezt tartogatja az időjárás mára. Szegeden havazik, Pesten is. Nos nem erre számítottunk sokan így április közepén.

hargitafurdo-elso-hoesesOrszágszerte borult lesz az ég. Napközben sokfelé számíthatunk csapadékra; a Dunántúlon az eső mellett havas eső, hó is hullhat, az Északi-középhegység magasabban fekvő részein tartósan és intenzíven havazhat, megmaradó hó a hegyekben valószínű.

Az északi szél a Dunántúlon viharossá fokozódik, a Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések sebessége elérheti az óránkénti 90-100 kilométeres sebességet is.

A Dunától keletre is megerősödik az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 2 és 9 fok között valószínű. Késő este 0 és +5 fok várható.

Az OMSZ a cudar időjárás miatt figyelmeztetéseket is kiadott.

szél: Az északi szél a Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén viharossá fokozódik (60-80 km/h). Napközben az Alpokalján – elsősorban a Kapuvár és Zalaegerszeg közötti sávban – azonban 80-100 km/h közötti lökések is valószínűek, és az északkeleti országrészben is elfordulhat már 70 km/h körüli szélsebesség.

24 órás csapadék: Az ország középső és keleti felén jelentős, 20 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani, de az Alföldön 30 milliméter feletti összeg is hullhat területi átlagban. Emellett az Északi-középhegység magasabb részein 50 millimétert meghaladó csapadékösszegre is van esély.

tapadó hó: Az Északi-középhegységben 6-700, a Dunántúli-középhegység keleti felén és a Mecsekben 4-500 méter feletti részeken vizes, sok centiméteres hóréteg kialakulására nagy esély van. Síkvidéken csak kisebb körzetekben és időszakosan maradhat meg néhány centiméteres vizes hó.

A csütörtök sem kecsegtet semmi jóval: a nap nagy részében borult lesz az ég, késő délutántól kezdhet szakadozni északon és nyugaton a felhőzet. Ismétlődő csapadékra kell számítani, az Alföldön inkább csak eső, másutt az eső mellett havas eső, havazás is valószínű. Délutántól észak felől gyengül a csapadékhajlam.

Az erős északi, északkeleti szelet nagy területen kísérik viharos lökések, a legerősebb szél a Nyugaton-Dunántúlon lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul.