hirdetés

A periódusos rendszer már 113 elemből áll. Hivatalosan is elismerték az egyelőre csak ununtriumként emlegetett elemét, amelyet így a hagyományok szerint a felfedezők – most először nem amerikai, orosz vagy német, hanem ázsiai, azon belül is japán kutatók – nevezhetnek el.

20160101kosuke-morita periodusos rendszer

A szigetországbeli tudósok Morita Koszuke vezetésével 2012-ben jelentették be, hogy sikerült előállítaniuk a megfoghatatlan 113-as rendszámú elemet, a periódusos rendszer egyik hiányzó elemét.

A 113-as elemet, amelynek atommagjában 113 proton van, laboratóriumban kell előállítani. Végül a RIKEN Nishia Központjában (RNC) sikerült létrehozni a rendkívül instabil elemet, amely gyorsan el is bomlott.

A transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között magfúzióval, a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között a szupernehéz elemeket két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni, ám nehéz észlelni őket, mert kevés keletkezik belőlük, és gyorsan szétesnek. Minél több proton és neutron van egy atommagban, annál bomlékonyabb a szóban forgó elem.

Az eredmények igazolásával ez lett az első eset, hogy Japánban új elemet fedeztek fel. Egyúttal Japán az első ázsiai ország, amelyik megkapta a jogot, hogy elnevezzen egy periódusos rendszerben szereplő elemet. Morita Koszuke a bejelentést követően azt mondta, egy éven belül eldöntik, mi legyen a 113-as elem neve. Találgatások szóltak arról, hogy majd japónium lesz, de Morita ezt elvetette.