hirdetés

Szakemberek szerint egy grizzly és egy jegesmedve hibridje minden bizonnyal az a medve, amelyet Kanada északi részén, a Hudson-öböl partján fekvő Arviat település közelében lőtt le egy vadász. Didji Ishalook vadász először azt hitte, hogy egy kisebb testű jegesmedvét lőtt le. De később rájött, hogy egy egészen más állatot ejtett el.

grizzly-polar-bear-hybrid

A meghökkent vadász a medvéről azt mondta, hogy olyan, mint egy jegesmedve, de barna mancsai vannak és hatalmas karmai, mint a grizzlyknek. A feje is grizzly formájú.

Dave Garshelis, minnesotai kutató, a világ egyik legjobb medveszakértője szerint is grizzly-jegesmedve hibridről van szó, nem pedig egy albínó grizzlyről, hiszen egy albínó medvének világos vagy rózsaszín orra lenne, és nem lennének pigmentek a szemében és a karmaiban sem. Ennek a medvének azonban fekete orra van, és normális, sötét színű szeme és karma. Tehát nem albínó.

A hibridet lelövő Ishalook azt tervezi, hogy a medvét megtartja és egy preparátorral szőnyeget vagy faliszőnyeget csináltat belőle – írja a CBC News.

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkoznak az emberek grizzly-jegesmedve hibriddel a térségben. Ennek az oka az lehet, hogy az északi sarki térség a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben melegszik. Emiatt pedig északra vonulnak az alaszkai és kanadai grizzlymedvék, egy idő után pedig jegesmedvékkel találkoznak, és párosodnak is. A sarki jég zsugorodásával a jegesmedvék egyre több időt vannak a szárazföldön, élelem utáni hosszas vándorlásaik miatt lesoványodnak, és egyébként mind kevesebben vannak, mivel egyre kevesebb a zsákmány.

A melegebb időjárás és a növényzet növekedése azt jelenti, hogy egyre több az átfedés a két faj élőhelye között. A múltban ilyesmi nem nagyon történt, hiszen mindkét medvefajnak saját élettere volt. A két faj genetikailag nagyon hasonló, ezért tudnak egymással szaporodni Chris Servheen, a Montanai Egyetem grizzlyszakértője szerint.

Dave Garshelis szerint nemcsak a grizzlyk, hanem az amerikai fekete medvék is elindultak észak felé, párat már láttak is Arviat környékén.

A hőmérséklet emelkedése jobban kedvez a grizzly-jegesmedvéknek, mint a jegesmedvéknek, ezért lehet az, hogy egyre több ilyen hibridet látni. Kanada északi részén 2006 óta a vadászok három hibrid medvéről tettek bejelentést.