hirdetés

Hévíz kincsei
2020-01-20 00:43

Délnyugat-Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai központjai, a Hévízi-tó a Hévízi kistérség szívében fekszik. A gyógytó többféleképpen is megközelíthető, attól függően, hogy honnan indulunk el a kiruccanásra. A páratlan összetételű tó hatékonynak bizonyult számos egészségügyi probléma kezelésében, azonban az egyes terápiák alkalmazása előtt mindenképpen informálódjon! Most kicsit komolyabban körbejárjuk, mit is szükséges tudni a gyógyvízről és annak “kúra változatairól”.

 

Mi van Hévízi-tóban?

Olyan értékes ásványok, amelyek kifejezetten hasznosak az egészség fenntartásában. Kalcium, magnézium, illetve szilícium, kálium és lítium is jelentős mértékben megtalálható benne. A tó vize kénvegyületet is tartalmaz, viszont ezek közül csak az elemi kén és a szulfid említésre méltó, hiszen ezek szívódnak fel a szervezetben. A vízben lévő kénbaktériumok azonban a nem hatékony szulfátot is képesek elemi kénné és szulfiddá alakítani, ezáltal azok egy része is hasznosulhat. Aki a vízben néhány percig mozdulatlanul áll, annak testét megszámlálhatatlan buborék lepi el, ami nem más, mint a szén-dioxid.

Tehát, az állandóan friss anyagokat szállító, egyszerre kénes és szénsavas forrás minden más magyarországi fürdőhely tulajdonságait felülmúlja.

Indikációk

Mivel már kicsit többet megtudhatott magáról a tó összetételéről, a következő pár sorban leírtak bemutatják, hogy mikor érdemes és mikor nem fürdőkúrát venni.

A reumás mozgásszervi betegségek, valamint annak mindenféle degeneratív kopásos, meszesedéses formája esetén ajánlott fürdőkúrát venni. A gyulladásos ízületi és gerincbetegségek nyugalmi stádiumában, kötőszöveti reuma, ízületi műtétek elő- és utókezelése, krónikus nőgyógyászati betegségek esetében.

Kontraindikációk

Nem ajánlott fürdőkúrát venni rosszindulatú daganatok, érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, akut gyulladásos megbetegedések, akut és krónikus fertőző betegségek vagy fehérvérűség, súlyos vérszegénység esetén sem. De gyakori asztmás rohamok, aktív fekélyek, ájulási rohamok, nedvező ekcéma, súlyos májzsugor, illetve terhesség esetén sem javasolt.

Természetes pakolás

Az iszap összetételét tekintve 80%-a szervetlen és 20%-a szerves anyagból áll. A mész az ásványi alkotórészek 60%-át adja, de emellett olyan rejtett kincsek is fellelhetőek benne, mint a földpát, csillám, kvarc és az amfibol. Ezek a hegyes kristályú elemek óriási szerepet játszanak a bőrfelület ingerlésében. A szervetlen anyagok közül a nátrium, magnézium, kalcium, alumínium vagy a titán-szulfát, hidrogén-karbonát is meghatározó. A gyógyiszap nyugtatja az idegrendszert, növeli az anyagcserét, s a szervezetet a gyógyulás irányába befolyásolja.

Amennyiben érdekesnek találta a cikket, esetleg szívesen feltöltődne a környéken, akkor a Hotel Európa fit**** “Hévízi wellness” világa egy igazi testi-lelki regenerációt indíthat be Önnél is!