hirdetés

Új, hatásos, de költséges módszer a fogyni akarók számára az Orbera. A fogyni kívánó emberek számára egy új megoldási alternatívát jelenthet a műtét helyett a lufi behelyezése a gyomorba. A gyomorba beültetett apró ballon új reménnyel kecsegtethet az elhízás elleni küzdelemben. Az Esti Újság úgy tudj,a egy Orbera beültetése közel négyszázezer forint.

orbera

Az Orbera elnevezésű eszközt olyan betegek számára fejlesztették ki, akik 30-40 BMI (testtömeg-index) pontszámuk miatt már a kórosan elhízott kategóriába tartoznak. Azok számára lehet hasznos, akik már több fogyókúrás és testmozgási lehetőséget is kipróbáltak hasztalanul. Egy beteg csak ezt követően minősül alkalmasnak az új beavatkozásra.

Az Orberát egy félórás, nem sebészeti járóbeteg-eljárás keretében ültetik be a betegbe. A páciens enyhe szedatívumot kap, amely ellazítja, hogy endoszkóppal be lehessen helyezni a leeresztett ballont a szájon át a gyomorba. Miután a ballon a helyére került, feltöltik sóoldattal, ami gömb alakúvá növeli a ballont. A sóoldat mennyisége tetszőlegesen változtatható, hogy az eszköz alkalmazkodjon a beteg testfelépítéséhez. Ezt követően a ballon hat hónapig bent marad, és segít a betegnek a táplálékadagjainak kontrollálásában. Ez idő alatt, és ezt követően további hat hónapig azonban a betegek tanácsadáson is részt vesznek, ahol étrendi és testmozgással kapcsolatos tanácsokat kapnak. A program célja az, hogy megalapozza az egészséges szokásokat, amelyeket az érintettek később folytathatnak.

Az Orberát egy klinikai kísérletben tesztelték, amelyben 255 beteget követtek nyomon egy évig. Az eredmények azt mutatták, hogy az új eszközt használó páciensek átlagosan 9,8 kilogrammot, vagy a testtömegük 10,2 százalékát adták le, miután az eszköz hat hónapig a gyomrukban volt. Azok a páciensek viszont, akik nem kaptak ilyen segédeszközt, átlagosan csak 3,15 kilogrammot fogytak.

(Forrás: Betegszoba)