hirdetés

Az észak-yorkshire-i indiai étterem tulajdonosát emberölés vádjában bűnösnek találta az angliai bíróság, ugyanis egyik vendégük hiába jelezte, hogy allergiás a mogyoróra, mégis belekerült ételébe. A 38 éves férfi súlyos allergiás sokkot kapott, három héttel később ennek következtében életét vesztette.

Paul Wilson 2014 januárjában az Easingwoldban lévő Indian Garden nevű étteremben elvitelre vásárolt csirke tikka masalát. Wilson a rendeléskor közölte a személyzettel, hogy mogyoróallergiában szenved. Az étteremben azonban az ételek elkészítéséhez felváltották a mandulaport egy olcsóbb mogyorókeverékre.

A vádat képviselő ügyész azzal érvelt, hogy Mohammed Zaman étterem-tulajdonos előbbre tartotta a profitot a vendégek biztonságánál. Zaman mintegy 300 ezer font tartozást halmozott fel, és az olcsóbb mogyorókeverékkel költségeit akarta csökkenteni, valamint képzetlen, illegális munkásokat alkalmazott éttermében.

Az ítéletet ismertető bíró szerint az étterem-tulajdonosnak nem szolgált figyelmeztető jelként egy három héttel korábbi hasonló eset, amikor egy 17 éves fiúnál alakultak ki allergiás reakciók currys csirkéjükre.

Zaman tagadta a vádakat, és azzal védekezett, hogy menedzserei vitték az éttermet, és nem is volt az üzletben a rendelés felvételekor.

Gondatlanságból elkövetett emberölésben és az élelmiszer-biztonság hatszoros megsértésben találta bűnösnek a vádlottat az esküdtszék.