hirdetés

Amikor úgy döntünk, hogy átalakítjuk vagy felújítjuk az otthonunkat, akkor előbb vagy utóbb napirendre kerül a falfestés is. Ilyenkor pedig alaposan át kell gondolnunk, hogy milyen falfestékeket használunk, azok ugyanis nagymértékben meghatározzák a végeredményt.

 

A diszperziós festékek nagyon népszerű választások, ami nem is meglepő azt tekintve, hogy milyen sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Ha még nem tudod hol vásárolhatnád meg őket, akkor nézz körül a Bíborfesték Üzletház kínálatában, ahol megtalálható többek között a Polifarbe Inntaler beltéri falfestéke is!

Ha vásárlás előtt többet is megtudnál róluk, akkor olvass tovább, ebben a bejegyzésünkben ugyanis górcső alá vesszük őket. Először is elmondjuk, hogy miért annyira különlegesek, és mit kell tudni a használatukról. Utána pedig a tárolásukkal kapcsolatosan is ellátunk néhány jó tanáccsal, amiket érdemes megfogadnod.

Miért különleges a diszperziós falfesték?

Azokat a festékeket hívjuk diszperziósnak, amik két fázisból épülnek fel. Vagyis ez azt jelenti, hogy ezek a termékek nem csak egy, hanem több komponensből állnak, ez adja a különlegességüket is. Egyrészt van bennük víz, másrészt pedig valamilyen eloszló anyagot is tartalmaznak.

Ez utóbbi általában műanyag részecskékből áll, amik vinylből, akrilátból, latexből vagy sztirolból készülnek. Ezekkel a festékekkel rendkívül ellenálló felületeket lehet létrehozni, amiket magas kopásállóság jellemez. Nem engedik át sem a vizet, sem a párát, így kevesebb esély van a falak vizesedésére. A levegő viszont könnyen át tud hatolni rajtuk.

Mit kell tudnod a használatáról?

A diszperziós festékek tulajdonképpen bárhol jó szolgálatot tesznek, ahol esztétikus végeredményre törekszünk. Nagyon könnyen lehet dolgozni velük, a festékanyag ugyanis gyorsan elterül a falon. Ecsettel vagy festékkel is megvalósítható a felhordás, de akár a festékszórás is jó megoldás lehet.

Csak arra kell figyelni, hogy legyen egy jó alap, amire dolgozol, ezt egy jó minőségű alapozó festékkel tudod létrehozni. A penészesedésre hajlamos falakat érdemes festés előtt gombaölő szerrel is kezelni. Ha pedig apróbb repedések, egyenetlenségeket látsz, akkor azt glettel el kell tüntetni.

Mire figyelj a tárolásakor?

Mindig csak annyi festéket keverj ki, amit fel szeretnél használni, kikevert állapotban ugyanis nem tudod eltenni későbbre. Bontatlan csomagolásban viszont elállnak a terméken jelzett időpontig, ami jellemzően a gyártástól számított 24 hónap. Ez az információ viszont csak akkor érvényes, ha az eredeti csomagolásában tárolod, minimum +5 és maximum +25 Celsius fokos hőmérsékleten.

Bízunk benne, hogy ezek után már számodra sem kérdés miért annyira nagyszerűek a diszperziós falfestékek. Mivel nagyon sokoldalúan használhatók, ezért szinte mindenhol remek szolgálatot tesznek. A végeredmény pedig önmagáért beszél, ezek a festékek ugyanis szép és tartós fedést biztosítanak.