hirdetés

A mennyezeti lámpa hasznossága elsősorban a helyiségek általános világításán keresztül jelentkezik. A megfelelő típus és modell kiválasztása mellett rendszeresen felmerülő kérdésnek számít a lámpatest üzembe helyezése is.Ezért is szentelünk külön cikket a mennyezeti lámpa beszerelésével kapcsolatos tudnivalóknak, külön kitérve a fényforrás típussal kapcsolatos információk ismertetésének.

 

Milyen típusai léteznek a mennyezeti lámpáknak?

Talán a leginkább látványosnak nevezhető csoportosítás alapján léteznek beépíthető, valamint felfüggeszthető mennyezeti lámpák is. Értelemszerűen előbbieket a mennyezetbe építik, míg utóbbiak tetszőleges mértékben a plafonról lelógva látják el a funkciójukat.

A beépíthető fényforrások jellemző típusai a modern spotlámpák, amelyek a megfelelő mennyiségű és minőségű fény kibocsátása mellett takarékosan bánnak az energiával is. A felfüggeszthető lámpatestekre pedig a csillárok jelentik a klasszikus példát, emellett pedig számos egyéb opció is rendelkezésre áll a kategóriában.

Milyen szempontokra érdemes odafigyelni mennyezeti lámpa választásakor?

Először is fontos tisztában lenni a mennyezet tulajdonságaival, illetve annak fizikai teherbírásával. Stabilabb mennyezetek esetében bátran lehet alkalmazni a relatíve súlyosabb lámpatesteket, mert nem kell tartani az erőteljes fizikai ráhatás negatív következményeitől.

Hogyha a mennyezet kevésbé számít teherbírónak, akkor pedig értelemszerűen a kisebb önsúllyal rendelkező spotlámpák jelentik az optimális választást.

A másik kiemelt szempont pedig a szóban forgó helyiség mérete, különösen a magassága. Tágasabb enteriőr esetén nyugodtan lehet alkalmazni a mélyebben lelógó függesztékeket, hiszen a nagyobb belmagasság mellett jobban érvényesülhet a hatásuk.
Szűkebb beltereknél pedig értelemszerűen a szolidabb kivitelek választása számít indokoltnak, mert a segítségükkel lehet a legjobb összhatást kialakítani.

Hasznos tippek a mennyezeti lámpa üzembe helyezéséhez

Fontos, hogy csakis akkor álljunk neki a feladatnak önállóan, ha gondoskodni tudunk a fényforrás biztonságos beszereléséről. Ha tutira szeretnénk menni, akkor egész egyszerűen hívjunk villanyszerelőt, aki percek alatt meg tudja oldani az üzembe helyezést.

Amennyiben mi magunk veselkedünk neki a kivitelezésnek, akkor első körben az áramtalanításról gondoskodjunk. Ezt követően keressük meg a lámpa energiával történő ellátását szolgáló kábelt. Értelemszerűen a kábelt össze kell kötni a fényforrással, emellett pedig a lámpatestet stabilan rögzíteni kell a mennyezethez.

Ehhez jellemzően biztosít minden szükséges kelléket a gyártó, így a mi feladatunk tényleg csak az üzembe helyezésre fog koncentrálódni.