hirdetés

Bálázási tippekről, tanácsokról és praktikákról lesz szó ebben a bejegyzésben. Azzal a kulcsfontosságú céllal, hogy minél inkább segíteni tudjuk a munkálatok kivitelezését elvégző gazdákat. Lássuk tehát, mi mindenre javasolt figyelni a bálázás zökkenőmentes lebonyolításához.

 

Milyen haszon keletkezhet a bálázás problémamentes lebonyolításából?

A bálázás munkakörének célja ugyebár nem más, mint a betakarítás során keletkezett melléktermék hasznosítása. Azzal a nem elhanyagolható tényezővel, hogy a bála jó áron továbbértékesíthető, hiszen széles körben fel lehet használni.
Persze a Ferwant webáruház bálázó alkatrészeire és kiegészítőire is szükség lehet, hogy a munkát bármiféle bonyodalmak nélkül meg lehessen oldani. Legyen szó akár a szénabálák vagy a szalmabálák kivitelezéséről.

Bálázásnál külön fontossággal bír az időfaktor. Hiszen a lehető leggyorsabban kell dolgozni akkor, amikor az időjárás körülményei ezt lehetővé teszik. Amíg a csapadék adott esetben nem rontja a szálastakarmány minőségét, addig célszerű kivitelezni és aztán behordani a bálákat.

A bálázás hatékony menete sokszor már a kaszálásnál elkezdődik

A bálázás problémamentes menete már azzal elősegíthető, hogy szársértős kaszát alkalmazunk. Ezeknek a kaszáknak ugyanis nagyobb áteresztő képessége van, tehát az így vágott termény az esetek többségében mintegy 6-8 órával hamarabb éri el a bálázáshoz optimális nedvességtartalmat.

A kaszálás mellett a rendkezelés módja sem mindegy. Komolyabb hozzáadott értéke lehet a rendterítők használatának, hiszen ezek hatékony formában átforgatják a terményt, amely így gyorsabban képes száradni.

A bálaháló szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Már csak azért sem, mert az elkészült bálák minősége közel 50%-ban a bálaháló minőségével és hasznosíthatóságával hozható összefüggésbe. Kiemelt szempont a szakítóerő és a szakadási nyúlás. A bálaháló ideális esetben egyszerre flexibilis és kellőképpen merev is.

További fontosabb tippek a bálázás munkaköréhez

Miközben szép sorban haladunk a bálázással, időről időre nem árt ellenőrizni a hálók feszességét. Mindezt úgy lehet kivitelezni, hogy a keresztösszekötő szálakból lemérjük 10 szál hosszát. Mindezt a bálázás előtt és után, figyelve arra, hogy a nyúlás semmiképp ne haladja meg a 10%-ot.

Természetesen a bálázó beállításainak is kiemelt szerepe van a munka zavartalan megvalósulását tekintve. Ezeket a beállításokat pedig a takarmánytípus jellegéhez javasolt igazítani.

Mindezen felül a tömörebb bálák készítésére javasolt még törekedni. Ezáltal ugyanis elő lehet segíteni a több takarmány szállíthatóságát, értékes energiát és időt megtakarítva. Nem beszélve arról, hogy a tömörebb bála az időjárás változékonyságát is sokkal inkább képes tűrni.

Arassuk le minél célravezetőbben és hatékonyabban munkánk gyümölcsét!