hirdetés

Egy olyan új gyógyszert találtak, ami három halálos betegség ellen is hatásos lehet. Az elsősorban Afrikában és a szegény országokban pusztító Chagas-kór, a leishmaniasis, és az afrikai álomkór gyógyítása válik lehetségessé a most felfedezett szerrel, legalábbis az állatokon végzett tesztek ezzel a reménnyel kecsegtetnek.

rákkutatásMost először sikerült olyan szert kifejleszteni, amely mindhárom kórokozó ellen hatásos lehet, mivel mindhárom kórt hasonló paraziták okozzák, a felfedezett vegyület ezeket támadja meg.

Az afrikai álomkórt (African trypanosomiasis) a Trypanosoma brucei nevű parazita idézi elő, amely a cecelégy csípésével terjed, és elsősorban Fekete-Afrika lakosait sújtja.

A Chagas-kór (America trypanosomiasis), amelyet a Trypansosoma cruzi okoz, a szívkamrák és egyes emésztőszervek megnagyobbodásával járhat, amely halálos lehet. Latin-Amerika trópusi vidékein terjeszti a rablópoloska, de már más kontinenseken is megjelent.

A leishmaniasist a hasonló nevű élősködő okozza, amelyet fertőzött légyfajták, elsősorban a lepkeszúnyog terjeszt Amerikában, Afrikában és Ázsiában. Tünetei sokfélék lehetnek attól függően, hogy a test mely részét fertőzi meg.

A három élősködő összesen mintegy 20 millió embert fertőz meg évente, közülük 50 ezren halnak bele a betegségekbe – közölte a kutatócsoport. A létező orvosságok drágák, gyakran intravénásan kell beadni őket, ami a szegényebb régiókban akadályokba ütközhet.

A GNF6702 kódjelű szert egereken tesztelték, és azt tapasztalták, hogy mindhárom parazita fertőzéséből ki tudta gyógyítani az állatokat– mondta a BBC-nek Elmarie Myburgh, a Yorki Egyetem kutatója. A szer kifejlesztését hárommillió vegyület tesztelésével kezdték, most a biztonságát vizsgálják, és további finomításokat végeznek, mielőtt az emberi klinikai teszteket elkezdenék.

Az új szer a parazitákat támadja meg, de az emlősök sejtjeire nem veszélyes. Myburgh szerint azonban lehetséges, hogy mégis három különböző gyógyszert kell majd kifejleszteniük. – A három kór élettana eltérő, az álomkór például az agyat támadja meg, tehát olyan gyógyszerrel kell kezelni, ami bejut az agyba, ehhez módosításokra lehet szükség – magyarázta.

(Nature/BBC)