hirdetés

Elmeorvosi vizsgálat is vár arra a horvát nőre, aki szülés után egy bokorban hagyta kislányát a márfai szőlőhegyen. A nőt feltehetőleg a magyar hatóságok fogják meggyanúsítani a baba halála miatt. Bár a csecsemőt a magyar rendőrök még élve találtak meg és a kiérkező mentősökkel közösen még életben tartották de a mentőhelikopterben meghalt.

 

A héten történt a felkavaró sérthetetlen eset. Az eszéki kórházban látták el a horvát nőt, de a kisbabát nem találták. Akkor azt mondta a nő, hogy Magyarországon adott életet a leánygyermekének. A horvát rendőrök ezután értesítették magyar kollégáikat, akik a Baranya megyei Márfa szőlőhegyén, hosszas keresés után egy szederbokorban találták meg az akkor már 24 órája magára hagyott újszülött kislányt.

A csöppség akkor még élt, de válságos állapotban volt, ha nehezen is, de lélegzett, ám a pécsi klinikára történő szállítás közben a mentőhelikopter fedélzetén életét vesztette.

A 31 éves nő ellen emberölés miatt nyomoz a Baranya megyei rendőrség, együttműködve a horvát nyomozókkal. Egyelőre a horvát főügyészség az ügy gazdája, így a szomszéd ország ügyészsége dönti majd el, hogy vizsgálati fogságba kerül-e és mi lesz vele a továbbiakban. Feltehetőleg a nőt átadják a magyar hatóságoknak a horvátok és itt folytatják le ellene az eljárást is.

Ilyen esetekben a gyanúsított elmeállapotát meg kell vizsgálni, hogy büntethető-e és tudta-e mit tesz.

Igazságügyi pszichológus szakértő vizsgálja minden ilyen esetben, illetve elmeorvosi szakértői vizsgálat is készül általában, hogy az elkövető személy, a nő, mennyire volt beszámítható. Mindig egy tudatmódosult állapot egyébként, amikor szül egy nő, tehát azért ezt bele kell számítani – mondta el Solt Ágnes, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

A nőt feltehetőleg 14 év alatti gyermek sérelmére elkövetett emberöléssel fogják meggyanúsítani és minden bizonnyal előzetes letartóztatásba is kerül. A nő kiadatása azonban jó pár hónapot vehet igénybe.

( Csákány)