hirdetés

A túl sok energiaital-fogyasztás halált is okozhat az arra érzékenyeknél, az ilyen tragikus esetek hátterében rejtett szívbetegség vagy más elváltozás állhat.

energiaitalAz energiaitalok növelik a vérnyomást és a pulzust. Kutatók szerint ez a növekedés nem olyan mértékű, hogy alkalmi fogyasztásuk káros legyen az egészséges emberre, ám azoknak, akik magas vérnyomástól vagy szívbetegségtől szenvednek, már egy-egy alkalommal történő fogyasztás is gondot okozhat. Még az egészséges emberek számára is kockázatot jelenthet az energiaitalok túlzott mértékű fogyasztása.

A koffeint és cukrot tartalmazó energiaitalok paradox módon kiszárítják a szervezetet, többek között a koffein vízhajtó hatása miatt. Ráadásul a koffein mellett a túlzott cukorbevitel is egészségtelen – figyelmeztetett Funk Sándor addiktológus az M1 aktuális szerda reggeli adásában.

Az ilyen italok több mint háromnegyedének extrém magas a cukortartalma: 500 ml 20 teáskanálnyi cukrot tartalmaz.

Az energiaital fogyasztását követő szívritmus- és vérnyomás-emelkedésért azok két fő összetevője, a koffein és a taurin a felelős.

Koffein – Az energiaitalok koffeintartalma változó. Egyesek koffeintartalma két csésze kávénak felel meg, míg mások ennél sokkal többet tartalmaznak.

Taurin – Ez egy olyan aminosav, amely növeli a pulzusszámot és a vérnyomást.

Sok energiaital tartalmaz növényi eredetű stimulánsokat, mint a ginszeng, ephedra vagy guarana. Ezek fokozzák a koffein hatását.

Sportoláshoz sem jó ötlet energiaitalt inni, mivel a sporttevékenység közben amúgy is megemelkedett vérnyomást és pulzust tovább növeli, emellett csökkenti a szív vérellátást, így szívműködési zavarok léphetnek fel.

Kifejezetten veszélyes lehet a magas vérnyomásban, szívritmuszavarban vagy bármely egyéb szívbetegségben szenvedők számára.

Több ország is beszámolt már energiaital-fogyasztásához köthető fiatalok halálesetéről, amelynek hatására Kanadában és egyes európai országokban betiltották bizonyos vagy mindegyik energiaital forgalmazását.

Ezért az orvosok inkább a következőket javasolják a fáradtság leküzdésére, amennyiben nincs lehetőség egy rövid alvásra:

  • bőséges folyadékfogyasztást (ami lehet víz vagy zöld tea)
  • szellőztetést, rövid sétát a friss levegőn
  • frissítő zuhany
  • egészséges nassolnivaló