hirdetés

Vigyázat a cukormentes rágókkal! A kutatók arra figyelmeztetik a kutyák szerelmeseit, hogy a cukormentes rágógumi káros lehet négylábú barátainkra. Sőt, akár halálos is.

kutyasétáltatás

A cukormentes rágógumi édes ízét adó xilitol az USA Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatala (FDA) szerint veszélyes a kutyákra. Az FDA az elmúlt években több jelentést is kapott arról, hogy kutyák xilitolmérgezést szenvedtek. A vegyület több fogyasztási cikkben, például a cukormentes cukorkákban, a leheletfrissítő mentacukrokban, a péksüteményekben, rágóvitaminokban, szájvizekben és fogkrémekben is megtalálható.

Ha valaki attól tart, hogy a kutyája esetleg xilitoltartalmú élelmiszert vagy terméket fogyaszt, ellenőrizze az összetevők listáját a termék címkéjén – javasolta Martine Hartogensis, az FDA állatorvosa. Ha tényleg van benne xilitol, ügyeljen arra, hogy háziállata ne férhessen hozzá.

A xilitol az emberekre nem veszélyes, a kutyák szervezete azonban nem úgy dolgozza fel, ahogyan az embereké. Gyorsan felszívódik bennük, hirtelen megugorhat az inzulinszintjük, ami veszélyesen alacsony vércukorszint kialakulását eredményezi. Ez kezelés hiányában akár életveszélyes állapothoz is vezethet.

A szakértő azt javasolja, hogy xilitolmérgezés gyanúja esetén azonnal állatorvoshoz vagy állatkórházba kell vinni a kutyát. Az állat ilyen esetben hányhat, vagy a kórosan alacsony vércukorszinttel rendelkező emberekhez hasonló tüneteket mutathat, például letargikussá válhat, legyengülhet, koordinációs zavarokat és görcsrohamokat tapasztalhat. Megfigyelésre is szükség lehet, mivel a tünetek néha csak 24 órával később jelentkeznek.

Az FDA szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a xilitol behatásának elkerülése érdekében tartsuk távol az emberi fogkrémeket, cukormentes rágógumit és az egyéb xilitoltartalmú termékeket a kutyáktól. A kutyák fogát ne mossuk embereknek szánt fogkrémmel.

(Fotó: illusztráció)