hirdetés

Elkészül állitólag a geotermikus energiahasznosítási projekt a Tolna megyei Tamásiban szeptemberre. A csaknem 1,4 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően az ősszel már termálvízzel fűtik majd a város intézményeit – közölte Tamási alpolgármestere.

tamási

Széles András a város kormánypárti alpolgármestere elmondta: a 2014. decemberben elkezdett kivitelezést a téli hónapokban a magas talajvíz hátráltatta, ezért tolódik a nyárra tervezett befejezés szeptemberre. A 8200 lakosú városban eddig a tervezett 4,7 kilométer hosszú távvezeték 85 százalékát fektették le, elkészült a 900 méter mély termelő és a 750 méter mély visszasajtoló kút, júniusban pedig megindult a hőközpontok építése. Jelenleg a projekt 70 százalékos készültségű.
Ismertetése szerint a termálkút percenként 1200 liter, 47 Celsius-fokos vizet ad, a tervek szerint a kút kapacitását fűtési csúcsidőszakban teljes mértékben ki fogják használni. A geotermikus fűtési rendszer nyolc bar nyomás alatt működik majd, így a meleg vizet hőveszteség nélkül tudják továbbítani. A termálvízzel a város óvodáit, iskoláit, a rendelőintézetet és a polgármesteri hivatalt, összesen 17 épületet fűtenek majd.

A B Build and Trade Kft. kivitelezésében zajló, 1,387 milliárd forintos beruházáshoz 50 százalékos támogatást nyert el az   önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program forrásaiból.

A geotermális energia hasznosításával az önkormányzati intézmények földgázfogyasztásának 60 százalékát takarítják meg, ami évente 16 ezer gigajoule hőmennyiséget jelent, ezzel évi 570 tonnával kevesebb üvegházhatást okozó szén-dioxid kerül a légkörbe.

A távvezetéket később a lakótelepek felé is bővíthetik, a tervek szerint a termálvizet üvegházak fűtésére is felhasználják a jövőben.