hirdetés

Tegnap este a Sándor palotától vitték el bilincsbe verve Gulyás Mártont, aki több ezred magával tüntetett Áder János rezidenciája elött amiért az államfő aláírta a CEU ellenes törvényt. Azonban mást is letartóztattak igaz később. Egy grúziai származású, Budapesten dolgozó nő és a barátja is ott volt hétfő este a Sándor-palotához szervezett spontán tüntetésen. Miután éjjel hazamentek, rendőrök jelentek meg a lakásukon, a férfit elvitték, és a 444.hu szerint kedden délutánig nem engedték ki.

 

guklyást viszikA hétfő esti egyik spontán tüntetés résztvevője még mindig nem tudja, mi lehet a barátjával, akit keddre virradóra vittek el lakásukról a rendőrök.

A grúz Maria Koosh az ENSZ mezőgazdasági szervezetének, az FAO-nak dolgozik Budapesten, és korábban a CEU-n diplomázott. Ő mondta el, hogy a barátjával ők is ott voltak a köztársági elnöki palotánál tartott spontán demonstráción, ahol a tömegben valaki elővett néhány narancssárga festékkel megtöltött műanyag palackot.

Pár tüntető meg akarta dobni velük a palotát, de nem sikerült elhajítaniuk az épületig: a kövezetet, illetve néhány, éppen feléjük futó rendőrt fröcsköltek le végül.

A rendőrök előállították a nő Marci nevű magyar ismerősét azaz Gulyás Mártont, akit a rendőrség a Belgrád rakparti nyomozó ügyészségre szállított, csoportos garázdaság gyanújával. A nő állítása szerint a barátja is eldobott egy festékes palackot, de vele a helyszínen nem foglalkoztak a rendőrök.

A pár éjjel egy óra körül ment haza. A rendőröket az vezethette a nyomukra, hogy a férfi ruhája festékes lett a dobálás közben. A nő otthon hét rendőrrel találta szembe magát, amikor kilépett a zuhany alól. Azt mondta: semmilyen hivatalos papírt nem mutattak fel nekik, és csak többszöri kérésére engedték meg neki, hogy egyáltalán felöltözzön.

Miután felvették az adataikat, elvitték a férfit azzal, hogy várhatóan 4-5 óra múlva érhet haza, de kedden délután még nem volt otthon. A nő azt sem tudja, hová vitték a barátját és mi van vele.

Ha délután ötig nem kerül elő, összegyűjtök egy rakás embert és odamegyünk a rendőrségre– mondta Koosh.

Egyelőre nem világos, hogy a nő barátját és Gulyás Mártont ugyanott tartják-e fogva, az viszont biztos, hogy tüntetést szerveznek Gulyás mellett fél hatra a Budapesti Nyomozó Ügyészség épületéhez.

(Fotó: fuszek gábor)