hirdetés

Grúzia meglépte. Legális a marihuana fogyasztás. Eddig sem csuktak le ugyan senkit, ha elszívott egy spanglit, de most már elvileg pénzbírságot, közérdekű munkát sem lehet kiszabni a fogyasztókra.
A Dutch woman smokes a cannabis cigarette in a coffee shop in Amsterdam October 6, 2011. Coffee shops in the Netherlands were left wondering on Saturday how to comply with restrictions announced by the Dutch government on the sale of "strong" cannabis, saying enforcement would be difficult given the laws on production.  The coalition government said it would seek to ban what it considered to be highly potent forms of cannabis, "skunk", placing them in the same category as hard drugs such as heroin or cocaine. Picture taken October 6, 2011. To match story DUTCH-CANNABIS/         REUTERS/Toussaint Kluiters (NETHERLANDSDRUGS LAW - Tags: DRUGS SOCIETY CRIME LAW POLITICS)A grúziai alkotmánybíróság csütörtöki ítéletében alkotmányellenesnek mondta ki a marihuána fogyasztásának büntethetőségét, és ezzel helyt adott az ellenzéki Gircsi (Toboz) liberális párt indítványának.

A testület ítéletéig a grúziai büntető törvénykönyv nem szabadságvesztés jellegű büntetéseket, így pénzbírságot, illetve közérdekű munkát helyezett kilátásba ezeknek a kábítószereknek a fogyasztóival szemben.

Az alkotmánybíróság szerint az indítványozó beadványában a grúziai alaptörvény szabad személyiségfejlesztésről szóló cikkére hivatkozva kérte, hogy állapítsák meg a büntető törvénykönyv vonatkozó cikkének alkotmányellenességét. Ez a szabályozás törvénybe ütköző cselekménynek minősítette a kis mennyiségű kábítószer saját használatra történő termesztését, előállítását, megszerzését, birtoklását illetve orvosi recept nélkül történő fogyasztását.

A Gircsi beadványában egyebek mellett arra is hivatkozott, hogy a marihuána szolgálhat az orvosi mellett rekreációs célokat is, és az egyes emberek joga dönteni kikapcsolódásuk mikéntjéről.

A testület megállapította: a marihuánafogyasztás nem jelent veszélyt a közérdekre, és a büntetés alkalmazása az egyén egészségének védelmére olyan fajta állami gyámkodást jelent, hogy az már összeegyeztethetetlen a szabad társadalom eszméjével.

Hozzátették: a grúz parlament alperesként nem volt képes a gyakorlati életből vett példákkal vagy tudományos kutatásokkal kellően alátámasztott bizonyítékokkal meggyőzni a bírákat arról, hogy a marihuánafogyasztás következtében előállt bódult állapot vagy az elvonási tünetek növelnék a bűncselekmények elkövetésének, illetve a közrend megbontásának kockázatát.