hirdetés

A Szegedi Vadasparkban október végén kelt ki tojásából két pápaszemes pingvinfióka, azonban az új családot társaik elkezdték zaklatni. Az egyik legyengült pingvinfiókát az állatkert gondozója neveli hetek óta, a kis Babó az első kritikus időszakon már túl van, szépen fejlődik.

Pingvinfióka

 

A két gondos szülőre és a fiókákra is rátámadt a pingvincsapat, a kicsiket és az őket védő apát is megsebesítették. A családot ezért különítették el az állatkerti dolgozók, azonban az egyik fióka annyira gyenge volt, hogy félő volt, el fog pusztulni. A szülők inkább az erősebb testvért nevelték, ezért vette át a gyengébb fióka nevelését a Vadaspark egyik gondozója.

A fióka elfogadta a pótmamáját. Kezdetben háromóránként kapott heringből és a szükséges vitaminokból készült pépet. Idővel egyre nagyobb méretű haldarabokra szoktatják rá, majd egész halakat eszik majd. A szakemberek arra törekszenek, hogy felnőve visszakerülhessen a csapatába, ahol már vannak korábban szintén kézben nevelt pingvinek.

A szakemberek szerint a csapat tagjainak agresszív viselkedését az okozhatta, hogy a pápaszemes pingvinpárok a kolónián belül megküzdenek a jó költőhelyekért, és a magasabb rangúak igyekeznek kiszorítani a környékükről a lehetséges riválisokat. A kispingvin szülei alacsony rangúak a csapatban, nem tudták elfoglalni egyik mesterségesen kialakított odút sem. Nyílt színen költötték ki a tojásaikat.

A pápaszemes pingvineket fajmegmentési program keretében tartják Szegeden, így szaporításuk természetvédelmi érdeket is szolgál. A természetben a legnagyobb problémát az élőhelyek pusztulása, a tojásvadászat és a kevesebb táplálék mellett a Dél-Afrika térségében nem ritkán előforduló olajtanker-katasztrófák jelentik. Egy-egy ilyen tragédia alkalmával ezrével pusztulnak a pingvinek is.