hirdetés

A lisztérzékenység diagnózisa utáni első sokkot rendszerint követi a második, amikor az orvos tájékoztatja a beteget, hogy innentől kezdve élete végéig gluténmentes diétát kell tartania. A legtöbb ember nincs tisztában vele, hogy mi tartalmaz glutént és mi nem, azonban az a tévképzet mégis meglehetősen elterjedt, miszerint a pékáruról egy gluténérzékenynek le kell mondania.

 

Mi a gluténérzékenység és melyek a tünetei?

A gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység alatt a vékonybél krónikus, felszívódási zavarát értjük. Ebben a betegségben sorvadásnak indul a vékonybél nyálkahártyája, ami így már nem képes felszívni a tápanyagokat a vékonybélben található bélbolyhokon keresztül.

A tüneteket a növényi fehérje, vagyis a glutén váltja ki, mely megtalálható többek közt a búzában, a rozsban és az árpában is. Bár nem kizárólag a lisztérzékenységre jellemző, de klasszikusnak tekinthető tünet a hasmenés, a puffadás, valamint sok esetben a laza és gyakran meglehetősen bűzös széklet. A felszívódási zavar ugyanakkor fogyást is eredményez, és szintén gyakori tünetnek tekinthető a boka környékén kialakuló ödéma.

Hogyan kezelhető eredményesen a lisztérzékenység?

A lisztérzékenységre jelenleg az egyetlen gyógymód az élethosszig tartó gluténmentes diéta. A diéta betartása sokszor nagyon nehéz, és rengeteg problémába ütközhetünk, de érdemes következetesnek lenni, hiszen a glutén teljes kiiktatása az étrendből megszünteti a panaszokat, ezáltal teljes gyógyulás érhető el.

Fontos megjegyezni, hogy bármennyire megnehezíti az életet a gluténmentes étrend követése, nem javasoljuk, hogy félvállról vegye a beteg a problémát, hiszen a kezeletlen gluténérzékenység növeli a rosszindulatú nyirokrendszeri daganatos betegségek kockázatát. Emellett szintén gyakran hozzák összefüggésbe a lisztérzékenységgel a cukorbetegséget, a pajzsmirigygyulladást és a meddőséget is.

Valóban ki kell iktatni a gluténérzékenyek étrendjéből a pékárukat?

Vannak lisztérzékenyek számára tiltott ételek, és ebből viszonylag sok a pékáru. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a gluténérzékenyeknek innentől le kellene mondaniuk az ízletes péksüteményekről, hiszen azokból is kapható gluténmentes változat, melyek biztonsággal fogyaszthatóak. Bár nem mindig egyszerű ezeket beszerezni, de megkönnyítheti a helyzetet, ha sikerül egy olyan megbízható boltot találni, mint amilyen a Matusz-Vad Webáruház. A széles kínálatban található többek közt gluténmentes hamburgerzsemle, bagett és formakenyér is.

Ezen felül a gluténérzékenyek bátran fogyaszthatnak kölesből, hajdinából, rizsből, kukoricából és burgonyából készült ételeket, valamint a gyümölcsök, a hüvelyesek, a halak, a húsok és a tejtermékek sincsenek tiltva.

Szerencsére ma már a legtöbb gluténmentes bolti késztermék meg van jelölve, így egyre könnyebbé válik a gluténmentes étrend követése.