hirdetés

Az elhízás világnapja alkalmából javasolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kormányoknak, hogy vessenek ki 20%-os adót a cukros üdítőkre, hisz a túlzott cukorfogyasztás az elhízás mellett számos betegség kialakulásához vezet. 

cukros üdítőA WHO szerint egy ekkora különadó már jelentőst csökkenést eredményezne a cukorfogyasztásban, és ezzel kevesebbeknél alakulna ki túlsúly, diabétesz vagy fogszuvasodás. Ha emellett a friss zöldség- és gyümölcsfélék árát 10-30 százalékkal mérsékelnék, sokat tennének állami szinten az egészséges táplálkozás kialakításáért. Ennek következtében kevesebbet kellene egészségügyi kiadásokra fordítani, a cukoradóból keletkező bevételeket pedig vissza lehetne forgatni az egészségügybe – javasolja a WHO.

Olyan termékek megadóztatásával, mint a cukortartalmú italok, a kormányok csökkenthetnék a szenvedést és életeket menthetnének – hangsúlyozta Douglas Bettcher, a WHO nem fertőző betegségek megelőzésével foglalkozó osztályának vezetője.

A Föld lakosainak közel fele túlsúlyos, egyre több a kövér gyerek

A szervezet adatai szerint megduplázódott a kövérség előfordulása 1980 és 2014 között a világban, tavalyelőtt a Föld népességének csaknem 40 százaléka volt túlsúlyos.

2015-ben a világon 42 millió öt éven aluli gyermek volt túlsúlyos vagy elhízott, ami 11 százalékos növekedést jelent 15 év alatt. A cukorbetegek száma az 1980. évi 108 millióról 2014-ig 422 millióra emelkedett, 2012-ben 3,7 millióan haltak bele a diabéteszbe vagy szövődményeibe.

Egyes országokban a tinik 60 százaléka naponta iszik cukros üdítőt

A WHO-jelentés azt írja: már nem az Egyesült Államok a cukorral édesített italok első számú fogyasztója a világban, Chile és Mexikó már megelőzi, és gyorsan növekszik a fogyasztás másutt is, például Kínában és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban.

Olyan országokban, mint Chile, Argentína vagy Algéria, a serdülők háromötöde fogyaszt naponta cukrozott üdítőitalt, míg az Egyesült Államokban és Európa jó részén csak 20-40 százalék ez az arány.