hirdetés

Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium hétfői bejelentése szerint negyvenmillió ausztrál dollár, azaz több mint nyolcmilliárd forint kártérítést fizet Ausztráliának egy kínai hajótársaság, amelynek egyik szénszállító hajója hat éve zátonyra futott a Nagy-korallzátonyon. A kínai hajó súlyosan megrongálta a védett természeti kincseket.
korall-karteritesA canberrai kormány 120 millió ausztrál dollárra perelte a Shenzhen Energy Transport hajótársaságot, amely azzal próbált kitérni fizetési kötelezettsége alól, hogy a korallzátony magától is regenerálódik, szükségtelen a költséges ökológiai tisztítás.

A felek végül peren kívüli egyezség keretében állapodtak meg a 39,3 millió ausztrál dollár (8,17 milliárd forint) kártérítésről.
A Shen Neng-1 kínai szénszállító teherhajó 2010 áprilisában, a kijelölt útvonaláról letérve akadt fenn a világörökség részét képező Nagy-korallzátonyon.

A hajótörés önmagában is megrongálta a korallokat, de ökológiai károkat okozott a mentés, a zátonyra futott 225 méteres hajó és mérgező vegyi anyagokkal szennyezett törmelékeinek eltávolítása is.
A megállapodás világos üzenet mindenkinek, hogy elfogadhatatlan a Nagy-korallzátony világörökségi övezetének bármiféle megrongálása, és hogy az ausztrál kormány minden lehetséges eszközt felhasznál a hanyagságból kárt okozó hajók felelősségre vonására – hangoztatta Jos Frydenberg ausztrál környezetvédelmi miniszter.