hirdetés

A magyar kormány megnöveli a jövő évi költségvetés tartalékát, miközben 4 ezer milliárd forintnyi beruházással számolnak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón arról beszélt, hogy az eurózónában már látják egy válság tüneteit.

viktor -gulyás sörA kormány a mai ülésén áttekintette a költségvetés tervezetét, amelyet a következő hetekben tárgyalni kezdenek. A cél az, hogy július 20-án elfogadható legyen a jövő évi büdzsé. A szaktárcák igényeit már elkezdték felmérni.

A költségvetés szellemiségéről azt mondta a miniszter, hogy a “stabilitás költségvetését” akarják letenni. Amelyet megalapoz, hogy a növekedési adatok jók. Szerinte az, hogy az uniós tagállamok közül a negyedik legjobb adat volt az év eddigi részében a 4,7 százalékos bővülési ütemmel.

Az eurózónában kisebb válságra számít a magyar kormány. A problémák között több nyugati állam politikai instabilitását és a déli államok magas munkanélküliségét emelte ki Gulyás Gergely.

A veszélyekre felkészülve a költségvetési tartalékot 50 százalékkal emelik. Mintegy 4 ezer milliárd forintnyi beruházást terveznek, a hiányt pedig 1,8 százalékra taksálják jövőre, ami 0,8 százalékkal alacsonyabb, mint az idei büdzsé adata.

Tovább csökkentenék a jelenlegi 3,8 százalékos munkanélküliséget. Valamint 19,5 százalékra csökkentenék a szociális hozzájárulási adót a jelenlegi 22 százalékos szintről. (Ez a mérséklés már korábban felmerült .)

Emellett tovább lazítanának a nyugdíjasok munkavállalásán. Ennek oka, hogy a munkaerőhiány egyre nagyobb gond az országban. Ebben már eredménynek tartja Gulyás, hogy 175 ezerre csökkent a közmunkások száma, a büdzsében pedig felszabadulhatnak források, ha ez a szám jövőre tovább mérséklődne.