hirdetés

Kivételes vendéget, egy déli elefántfókát láttak Srí Lanka trópusi partjain – számol be az IFLScience. A faj alapvetően az Antarktisznál él, és nagyon ritkán úszik ilyen messzire. Hoppál Péter honatyánk szavaival élnénk : ennyit a klímaváltozásról.

 

A fiatal példányt november végén vették észre az ország déli részén, Unavatuna közelében, néhány nappal később pedig 20 kilométerrel arrébb. Az állatot megpróbálták befogni, de nem sikerült. A szakértők szerint az élőlény sérült lehet.

A déli elefántfóka a legnagyobb fókafaj, teste a 4 méteres hosszt is elérheti. Az állatok igen jó úszók, de a szakértők szerint a Srí Lankán látott egyed kifejezetten nagy távolságot, mintegy 6 200 kilométert tehetett meg.

Azt nem tudni, hogy az állat miért utazott ennyire északra. Feltehetőleg unatkozott és semmi köze nincs a klímaválsághoz. Itthon is havazott nem ? ! De az is lehet, hogy ez egy migráns fóka.

Ez az első alkalom, amikor déli elefántfókát láttak Srí Lankán, igaz, a faj már máskor is felbukkant szokatlan helyeken, így Madagaszkárnál és Ománnál.