hirdetés

Állítólag Fridi jelenlegi főnökeit, az ATV-t is sokkolta és felháborította, ahogy Friderikusz a legutóbbi műsorában, Gerő András történésszel a Kiss László-ügyet tárgyalta igen sajátos megközelítésből. Friderikusz szerint a nemi erőszakért elítélt úszóedzőt „erkölcsileg kivégezték, megsemmisítették”, és a merényletben egymásra találtak a nihilista „sajtóhiénák meg a bosszúszomjas magyar népi lelkület”.  Tény kérdése, hogy Kiss kapitányt elítélték. Az is tény, hogy emiatt börtönben is volt. Az is tény, hogy a magyar jog alapján 55 év elteltével minden szempontból elévült a priusza a volt szövetségi sikerkapitánynak.

 friderikuszSokaknak meghökkentő beszélgetés került adásba az ATV-n kedd este Friderikusz Sándor műsorában. A tévés személyiség és vendége, Gerő András történész a Kiss László-ügyet boncolgatta sajátos megközelítésből. A felvezető szerint még ebben „az állandó erkölcsi kivégzésekhez szoktatott országban is példátlan, hogy a nyilvánosság nem egészen három nap alatt megsemmisített egy embert” (értsd: a csoportos nemi erőszakért jogerősen elítélt, majd állami kitüntetésekkel elhalmozott Kiss Lászlót). Friderikusz felvezetője szerint Kisst „förtelmes szörnyetegnek állították be, lenullázták az egész életét, mindenki szabad prédájává tették, és ehhez felrúgtak elemi emberiességi szabályokat, gondolkodási követelményeket és erkölcsi normákat”. A Kiss László elleni merényletben a show-man szerint egymásra talált a bosszúszomjas, azonnal ítélkező magyar népi lelkület, valamint a sajtó nagy része, amely a maga erkölcsi nihilizmusával prédikál nap mint nap erkölcsöt.

Friderikusz persze sejthette, hogy szembemegy sokak erkölcsi érzékével, mert megjegyezte, hogy azok nyugodtan kapcsolják ki a tévét, „akik újságíróként, publicistaként, szakemberként vagy kommentelőként beszálltak a magyar úszóválogatott volt szövetségi kapitányának meglincselésébe”.

Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója, azt mondta, hogy az adásban elhangzottak nem tükrözik a csatorna álláspontját. Az ATV szerkesztőségében teljesen más megítélése van az ügynek. Mást gondolnak a riporterek, a műsorvezetők és a szerkesztők – hangsúlyozta.

A szerkesztőség ugyan tudta, hogy mi lesz a téma, de a megközelítés Friderikusz Sándor egyéni döntése volt – mondta az adás hátteréről. A műsort Friderikusz Sándor gyártja, a témaegyeztetésen kívül itt más nem előzte meg a beszélgetést, mivel Friderikusz a szerződés értelmében nagy szabadságot kap a műsorvezetést illetően. Németh hozzátette, személy szerint ő is mást gondol a Kiss László-ügyről.

Az elmúlt három évben konfliktusmentes volt az együttműködés Friderikusszal, több adására is nagyon büszke a csatorna, de ezzel a megközelítéssel most nem tudnak azonosulni – mondta Németh Szilárd. Házon belül többeknél kivágta a biztosítékot, hogy így sikerült ez a beszélgetés, mert az „ATV nem kíván súlyos bűneseteket bagatellizálni”.