hirdetés

A köztévén futó Dal zsűrije és a nézők hosszú hetek izgalma után választottak. Freddie képviseli hazánkat az Eurovízión. A Dal 2016 döntőjében a nemzetközi pontozás szabályai szerint került ki a nyertes: a nyolc döntősből négyet választott ki a szakmai zsűri, rájuk adhatták le szavazataikat a nézők.

A DAl

Látványos nyitótánccal vette kezdetét A Dal 2016 döntője. A táncosok Loreen Euphoria című számával forrósították fel a hangulatot. Az est legelső fellépője az az együttes volt, akit nem a zsűri, hanem a nézők juttattak a döntőbe. A Mushu zenekar Uncle Tom című dalával szinte felszántotta a színpadot. Pierrot a produkció végén megjegyezte, a három fiú, a Különc, a Szende és a Csajmágnes jó csapat együtt. Zséda dupla vagy semminek érezte az előadást.

Másodikként a hattagú Parno Graszt lépett a színpadra Már nem szédülök című dalával. Ritmusos, dallamos zenéjükkel ismét remek hangulatot teremtettek. Zséda megjegyezte, a csapat nótájára jót lehet bulizni, másrészt tetszik neki, hogy a dalban van egyfajta fájdalom, ami megérinti őt. Frenreisz Károly a szíve csücskének nevezte a csapatot.

Többször juttatta a közönség tovább Berkes Olivért és Tóth Andit, így őket is láthattuk a tegnap esti döntőben. Frenreisz Károly szerint most sokkal erősebb és energikusabb volt Berkes hangja, mint az elődöntő során.

A Dal 2016 felfedezettje Petruska lett, aki joggal érdemelte ki ezt a címet. Troube In My Mind című száma éneklése közben olyan magabiztosan mozgott a színpadon, mintha egész életében ezt csinálta volna. Pierrot meglátása szerint a közönség ritkán találkozik egy markáns zenei attitűddel, és inkább a Petruska-jelenséget mutatná meg a világnak, mintsem egy háromperces kedvcsinálót belőle. Zséda hiányolta a produkcióból a nagy pillanatot.

Oláh Gergő Győz a című dalának tempóján és dinamikáján kicsit változtattak a döntőre. Pierrot érezte, végre megjött a refrén, amit hiányolt, lett íve a dalnak. Both Miklós erősnek tartotta a produkciót.

Az est következő fellépője Freddie volt Pioneer című dalával. Both végtelenül profi produkciónak nevezte az előadást, és megjegyezte, hiba lenne a zsűri részéről, ha nem juttatnák tovább a legjobb négybe.

A döntő utolsó előtti előadója A Dal 2014-es győztese, Kállay Saunders és csapata, a Kállay Saunders Band volt. Who We Are című dalukkal tarolni próbáltak, de technikai okok miatt teljesen félrecsúszott a produkció, így – habár ez még sosem fordult elő A Dal történetében – engedélyezték számukra, hogy újból előadhassák azt. Zséda nagyon sajnálta, hogy pont Andrással történt ez meg, Pierrot próbálta megfejteni, mi lehetett a hiba, majd arra jutott, mintha az énekes a fülesében más zenei alapot hallott volna.

Utolsó fellépőként lépett a színpadra Vásáry André Why című dalával. Pierrot szakértelme szerint ez a dal való az Eurovízióra, mert hatásos és élményt jelent a nézőknek. 10 pontot adott a produkcióra.

A zsűritagok mindegyike 4, 6, 8, illetve 10 pontot adhatott a neki legjobban tetsző dalokra és előadójukra, ezek alapján a legjobb négy közé jutott Freddie, Oláh Gergő, a Kállay Saunders Band és Petruska.

A Dalnak először nemzetközi sztárvendége volt a norvég Alexander Rybak hegedűs-énekes személyében, aki 2009-ben Fairytale című dalával nyerte meg az Eurovíziót.

A nézők végül döntöttek, Magyarországot Fehérvári Gábor Alfréd, azaz Freddie képviseli a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon.

(Forrás: Femina–Vágó)