hirdetés

A kor előrehaladtával fogaink egyre több figyelmet igényelnek. Akármennyire is figyelünk a fogak egészségének megőrzésére, az idő múlásával ezek természetes módon elkopnak, elhasználódnak. A fogíny egyre kevésbé képes ellátni a feladatát, ez pedig a fogak elvesztésével járhat.

 

Sok idős beteg dönt úgy, hogy beletörődik a fog elvesztésével járó problémákba, ám ez nem csak az étkezés közben okozhat kényelmetlenségeket, de esztétikailag sem kelt túl szép hatást. Nem is beszélve a fogak elvesztésével járó hosszú távú, káros következményekről!

Manapság már számos lehetőség van arra, hogy az elvesztett fogakat pótolják. Nézzük, melyek ezek!

Kivehető fogpótlások

Idős korban sem szabad beletörődni a fogak elvesztésébe. Sajnos a foghiány miatt jelentkező rágási problémák akár emésztőrendszeri betegségekhez is vezethetnek, épp ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ha nincs lehetőség a fogak fix pótlására, akkor jó megoldás lehet a kivehető protézis. Ezek mind esztétikailag, mind funkcionálisan nagy segítséget nyújtanak a pácienseknek. A fogak eltávolítása után rövid időn belül elkészíthető egy műfogsor, amely a megmaradt fogak számától és elhelyezkedésétől függően részleges vagy teljes is lehet.

Bár a műfogsor széles körben elterjedt, sokféle problémát okozhat viselője számára. Könnyedén elmozdulhatnak, billeghetnek, kényelmetlenséget okozhatnak a szájban, de akár rágási vagy ízérzékelési problémákat is okozhatnak. Az instabil fogsor akár a beszédet is befolyásolhatja.

Ezen problémák kiküszöbölésére szokták javasolni a fix fogpótlásokat, amennyiben erre van lehetőség.

Fogimplantátumok

Szakértők a fogimplantátumot szokták a legjobb megoldásnak tartani az elveszett fogak pótlására, különösen teljes fogatlanság esetén. A Halász Klinika széles választékot nyújt a speciális implantátumok és fogpótlások terén. Ezen eljárás során teljesen fogatlan állkapocsba 4-8 implantátumot helyeznek el, amelynek segítségével fix hidakat képeznek. Általában ezek az elülső fogak helyére kerülnek beültetésre.

Sajnos teljes foghiány esetén gyakori a fogágy károsodása miatt bekövetkező lágyrészhiány. Ilyenkor a lágyrészeket muszáj pótolni, hogy a fogpótlás esztétikus, természetes legyen.

Ha a páciens túlesett ezen a procedúrán, akkor akár élete végéig is megőrizheti a fogimplantátumokat. Természetesen ilyenkor is ajánlott a fogorvosi kontrollvizsgálaton való rendszeres részvétel, illetve a megfelelő szájápolás. Ezzel megelőzheted a fogak hiányával járó kellemetlenségeket és a különböző betegségek kialakulását.