hirdetés

Puerto Ricót környezeti katasztrófa fenyegeti a hurrikán okozta károk miatt. Az ívóvíz hálózat pedig fertőzött már az országban, ami komoly aggodalomra ad okot.

nincs vízA Maria hurrikán pusztításában tönkrement a csatorna- és az ivóvízhálózat, most pedig szennyvíz ömlik a folyókba, patakokba, víztározókba, az emberek így kénytelenek a szennyezett folyókban mosni és mosakodni, sokan pedig isznak is ebből a vízből. Ez derült ki a CBS amerikai televízió hétfő esti műsorából, valamint több napilap tudósításából is.

Több százezer ember van még mindig tiszta vezetékes víz nélkül, a sziget 51 víztisztító berendezése közül 20 változatlanul működésképtelen. Az egészségügyi hatóságok egyre jobban aggódnak a fertőzések és a betegségek veszélye miatt.

A szövetségi környezetvédelmi ügynökség (EPA) tisztségviselői még mindig nem tudtak átvizsgálni öt veszélyeshulladék-lerakót, ahol kezelésre váró rendkívül veszélyes és fokozottan fertőző ipari hulladékot tárolnak. “Jó lenne, ha még több forrás állna rendelkezésünkre a munkához” – mondta Catherine McCabe, az EPA regionális helyettes vezetője, hozzátéve, hogy a hatóság már régebben elrendelte a sziget mintegy tucatnyi veszélyeshulladék-lerakójának lezárását. Puerto Rico kormányzata az anyagi nehézségekre hivatkozva nem tette ezt meg, így most valamennyi hulladéklerakó nyitva van, veszélyeztetve ezzel a környezetet és az emberek egészségét.

Puerto Rico egészségügyi hatóságai arra kérték a lakókat, hogy az ihatónak minősített vizet is inkább forralják fel fogyasztás előtt, és a nyílt vizeket – tavakat és folyókat – pedig feltétlenül kerüljék el. Az elmúlt napokban ugyanis leptospirózis-járvány ütötte fel a fejét. A baktériumfertőzés rágcsálókkal és fertőzött vízzel terjed.