hirdetés

Menedékkérőkkel találkozott Leszbosz szigetén Ferenc pápa vasárnap, görögországi látogatásának második napján. A pápa szerint sírkövek nélküli hideg temetővé válik a Földközi-tenger, ami szerinte tarthatatlan. Tavaly 23 ezer menekült tűnt el a tengerben.

 

A pápa a kelet-mediterrán körútját arra használja fel, hogy felhívja a figyelmet a migránsok és menekültek nyomorúságos helyzetére. A Földközi-tenger „sírkövek nélküli, hideg temetővé válik”.
Könyörgöm, állítsuk meg a civilizáció hajótörését! – hangsúlyozta.

Ferenc pápa legutóbb 2016-ban járt Leszboszon, amikor még létezett a hírhedten túlzsúfolt Moria menekülttábor, amely tavaly ősszel leégett. Ferenc pápa a menedékkérőkkel most ideiglenes szálláshelyükön találkozott, látogatása mintegy egy órán át tartott.

A katolikus egyházfő térségbeli útja részeként Ciprusra is ellátogatott, ahol pénteken szenvedélyes beszédben ítélte el a folyamatos migrációs válságot.

Az Európába igyekvő menedékkérők jelentős része a török partokról próbál átkelni az égei-tengeri görög szigetekre és ezzel az Európai Unió területére. Ugyanakkor vannak, akik a hosszabb és veszélyesebb útvonallal próbálkoznak Krétát délről megkerülve, hogy Olaszországba juthassanak. A hosszú úton gyakran műszaki meghibásodások vagy balesetek sodorják veszélybe az embereket a rendszerint ósdi bárkákon, amelyeket az embercsempészektől kapnak.

Tavaly legalább 23 ezer ember halt meg vagy tűnt el a tengeri átkelések során.

(Cs.T.)