hirdetés

Ferenc szerint a világ háborúban áll, de ez nem vallások közötti háború, és úgy tűnik, a III. világháború elkezdődött. Minderről a pápa akkor beszélt a vele együtt utazó újságíróknak a repülő fedélzetén, amikor épp a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra indult. Ferenc emellett a lengyel kormány nagy bánatára arra buzdítja a lengyeleket, hogy a menekülteket fogadják be.

ferenc pápa széken ül

Ferenc pápa lesújtó dolgot mondott azzal, hogy itt a III. világháború. A Vatikán vezetője kijelentette, hogy amikor háborúról beszél, azt komolyan gondja, de ez nem vallások közötti háború. Ez a háború a pénzért, a forrásokért, a természetért, az uralomért zajlik Ferenc pápa szerint.

A pápa külön szólt a rouen-i késelés áldozatául esett idős lelkész haláláról, de most is elutasította, hogy vallási háborúról lenne szó. Minden vallás békét akar. Mások akarnak háborút a pápa szerint.

Ferenc pápa öt napra utazik Lengyelországba, a vasárnapig tartó Ifjúsági Világtalálkozón vesz részt. Hétvégére másfél millió résztvevőt várnak a krakkói eseményre.  Kiemelt biztonsági intézkedések lesznek, Jacek Majchrowski krakkói polgármester ígérete szerint a város olyan biztonságos lesz, mint a Vatikán.

Érkezése után Ferenc pápa arra buzdította a lengyeleket, hogy fogadják be a háború és az éhség elől menekülőket. Ez eléggé máshogy hangzik, mint a lengyel kormány álláspontja a Jog és Igazságosság-féle jobboldali kormány Magyarországhoz hasonlóan nem fogadja el az EU-s menekültkvótákat: a tervezet szerint Lengyelországnak 7600 szíriai menekültet kellene fogadnia, azonban a Szydło-kormány az elmúlt hetek terrorakcióira hivatkozva ezt már elutasítja. Az erős politikai kapcsolatokkal rendelkező lengyel katolikus egyház vezetői ehhez képest „menekültpárti” hangot ütnek meg, de az egyház összességében konzervatívabb a pápánál. Bár az egyház ott is heterogén, jelentős befolyása van az európai mércével nagyon konzervatívnak számító, a Radio Maryja által fémjelzett vonalnak.

A New York Times pápalátogatásra időzített cikke szerint a konzervatív lengyel katolikusok ellentmondásos helyzetben vannak: az idézett lengyel teológus szerint nem igazán tudják, hogy viselkedjenek, mert nyíltan nem bírálnák az egyházfőt, de nem érzik igazán a sajátjuknak Ferenc pápát. (Hasonló bizonytalanságok és visszás érzelmek egyébként a magyar katolikus klérusban is vannak Ferenc pápával szemben.)

A pápa szerda délután a krakkói Wawelbe, a lengyel királyok sírhelyéhez látogat, csütörtökön pedig a legfőbb lengyel nemzeti zarándokhelyen, a częstochowai Fekete Madonna Jasna Góra-i templomában celebrál misét. Pénteken Auschwitzba megy, ahol végül nem mond beszédet.

– A borzalmak helyére beszédek és tömegek nélkül szeretnék menni. Egyedül, imádkozni. És talán az Úr megadja nekem a sírás kegyelmét.

Az Ifjúsági Világtalálkozó csúcseseménye a Krakkó melletti mezőn szombaton kezdődő éjjeli virrasztás és a vasárnapi szabadtéri pápai szentmise lesz. Ekkorra másfél millió résztvevőre számítanak. 1200 magyar már az esemény hivatalos kezdete előtt Krakkóba ment, de hamarosan ennél jóval többen lesznek majd kint tőlünk is.