hirdetés

Mégsem látogat Ferenc pápa Magyarországra. Nem is nagyon meglepő, tekintve hazánk hozzáállását a migránsokhoz, akik befogadására folyamatos ösztönöz mindenkit a katolikus egyház feje.  A Vatikán be is jelentette, hogy Dominik Duka bíborost, prágai érseket nevezte ki különleges küldöttévé a Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából július 9-én Szombathelyen tartandó ünnepi szentmisére – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata.

Pápa Ferenc

A Szent Márton-év központi eseménye a szombathelyi egyházmegyében a Szent Márton-találkozó lesz július 9–10-én. A nemzetközi programra a szervezők az egész Kárpát-medencéből várják a Szent Márton-plébániákat. A kétnapos rendezvényt megnyitó szentmisén részt vesznek az MKPK tagjai. Az MKPK Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából hirdette meg a Szent Márton-évet, a kormány pedig tavaly márciusban nyilvánította emlékévvé 2016-ot.  Az emlékévben sok tudományos, kulturális és lelkiségi programot szerveznek, többségüket Szombathelyen és Pannonhalmán.

Mint ismert, a Szent Márton-év szombathelyi programjait ismertető február 23-i sajtótájékoztatón Veres András, az MKPK elnöke azt mondta, egyelőre nem adták fel a reményt, hogy Ferenc pápa esetleg ellátogat Szombathelyre, hozzátéve, hogy továbbra sem tud végleges döntésről beszámolni, az idő előrehaladtával pedig egyre kisebb egy idei magyarországi pápalátogatás esélye. Mindez pedig be is igazolódott.