hirdetés

Békés, figyelemfelkeltő menet indul Budapest belvárosában október 15-én, szombaton 16 órakor a modern kori rabszolgaság felszámolásáért. Sorozatunkban néhány olyan esetről írunk, amelyek bizonyítják, mennyire indokolt egy ilyen megmozdulás. Hiszen az emberkereskedelem nem valamilyen múltba vesző, csaknem elfeledett, időben és térben távoli jelenség: az ilyen kiszolgáltatottság réme itthon és külföldön ma is része a mindennapoknak.

a21-emberkereskedelemA Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni harcának fő célja, hogy az áldozatokat kimenekítse kiszolgáltatott helyzetükből és segítse visszailleszkedésüket. A segélyszervezet az elmúlt tizenöt évben védett házak létrehozásával, számos prevenciós és figyelemfelkeltő programmal végezte ezt a munkát. Az október 15-i esemény célja, hogy rávilágítson annak a 27 millió férfinak, nőnek és gyermeknek a helyzetére, akik ma is a rabszolgaság áldozatai. A Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi partnere, az A21 tavaly 28 ország részvételével mintegy kétszáz felvonulást szervezett, a 2013-as budapesti rendezvény után a magyar baptisták másodszor csatlakoznak a mozgalomhoz.

(A rendezvényről bővebb információ a baptistasegely.hu és az a21.org honlapon található, csoportos jelentkezés a Baptista Szeretetszolgálatnál lehetséges a 06-1-466-5978-as telefonszámon.)

Sorozatunkban néhány olyan esetet idézünk fel, amelyek a közelmúltban a segélyszervezet emberkereskedelem elleni programjában dolgozó szakemberek látókörébe kerültek.

Viola szomorú története

Viola (22) gyermekkorában több alkalommal is állami gondozásba került. Abban az időben ismerkedett meg az élettársával, aki majdnem negyven évvel volt idősebb nála és 14–18 éves kora között több alkalommal is prostitúcióra kényszerítette, rendszeresen brutálisan bántalmazta, fejét kopaszra borotválta. Több évig tartott ez így. Az egykori élettársától öt gyermeke született, azonban a legidősebb gyermekük már nevelőszülőknél él az apa brutalitása miatt. Viola segítséget kért a helyi rendőrségtől és a gyámhivataltól, kérte, hogy menekítsék ki szorult helyzetéből. Segítettek neki, de a gyámhivatal két-két gyermekét külön nevelőszülőknél helyezte el. Nyolc általános iskolai végzettsége van, gyermekei 2, 5, 7, 9 és 12 évesek.

(Szerző: Tihanyi T.)