hirdetés

Már megint félreértették Magyarországot. Nem arról van szó, hogy Magyarország nem tartja be a Dublin III. rendeletet, csak türelmet kérünk – a rendészeti bizottság előtt ezt mondta Tasnádi László államtitkár. Az uniós normák szerint összesen 1500 migránst tud befogadni az ország, jelenleg azonban sátrakat is felállítva napi 3500-4000 embert kell elszállásolni – mondta a bevándorlási hivatal vezetője.

menekültek

Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni – mondta Tasnádi László rendészeti államtitkár szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.
A testület ülésén szintén részt vevő Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója közölte, az uniós normák szerint összesen 1500 migránst tudnak befogadni, jelenleg azonban sátrakat is felállítva napi 3500-4000 embert kell elszállásolniuk.
A főigazgató hangsúlyozta, minden, a dublini rendeletből adódó kötelezettségét betartanak, de a migránsok Nyugatról történő visszafogadásához további bővítések kellenek. Az uniós tagállamok ugyanis folyamatosan szigorítják fellépésüket és próbálnak egyre több kérelmezőt visszaadni Magyarországnak – fejtette ki, majd hozzátette, jelenleg 6-700 migráns átvételéről kezdődött egyeztetés és az ő esetükben kértek türelmet.
Miután a Die Presse kedden megírta, hogy Magyarország felfüggeszti a menekültek visszafogadását, a Belügyminisztérium is megerősítette, hogy Magyarország június 23-tól határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti „a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását”. Ezt hivatalosan technikai okokkal indokolták, de a közleményben azt is írták: „Magyarország menekültügyi rendszere túlterhelt, az illegális migrációval érintett uniós tagállamok közül a legleterheltebb, Magyarország erején felül veszi ki részét az illegális migráció okozta helyzet kezeléséből”.
A dublini egyezmény felfüggesztéséről A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a DubliNet rendszeren keresztül tájékoztatta Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Svédország és Szlovákia hatóságait.