hirdetés

Csodás és mesés ősrégi barlangi rajzokat fedeztek fel Baszkföldön. A felső paleotikum korából származó, 12–14 ezer évesre becsült több mint félszáz barlangrajzokat és sziklametszeteket találtak a spanyolországi Baszkföldön az Atxurra-barlang feltárása során.

atxurra barlang

A több mint 70 őskőkorszaki kép főként állatokat, bölényeket, lovakat, kecskéket, szarvasokat, ábrázol – számolt be a kivételes felfedezéséről Diego Garate, archeológus és Ińaki Intxaurbe barlangkutató az észak-spanyolországi Bilbaóban tartott sajtótájékoztatón.  Elmondták, hogy Atxurra-barlangra mint régészeti lelőhelyre 1934-ben bukkant rá Jose Miguel de Barandiarán. A rajzokat azonban eddig azért nem fedezték fel, mert csak egy szűk nyíláson átmászva érhetők el, ráadásul veszélyes sziklapárkányokon vannak, körülbelül 4 méterre a talajtól.

Lelkesedéssel beszéltek arról, hogy a terület érintetlenségének köszönhetően a talajon kovakő- és széndarabokat is találtak, és azt feltételezik, hogy ezekkel készítették a rajzokat és a véséseket. A kutatók most nekilátnak, hogy alaposabban tanulmányozzák a rendkívüli leletet, ennek első szakaszát három évre tervezik. A munkával lassan tudnak haladni, mert a barlangba állványt kell építeni, hogy hozzáférjenek a rajzokhoz.

Spanyolország leghíresebb barlangrajzai Atxurrától mintegy 150 kilométerre nyugatra, a világörökség részének számító Altamira-barlangban találhatók, és a mostani lelethez hasonlóan, szintén a felső paleotikum, az úgynevezett magdaléni kultúra idején élt emberek készítették.