hirdetés

Bár sokaknak természetes, hogyha Karácsony van, akkor a krisnások a Blaha Lujza téren több ezer embernek adnak meleg ételt és tartós élelmiszereket. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, hisz évente 650 ezer adag meleg ételt adnak a rászorulóknak a Magyarországi Krisna Tudatú Hívők Közössége! Sőt vannak olyan települések ahol minden nap segítik a mélyszegénységben élőket, önként,  szeretetből.

 

 

blaha-eletet-etelert-karacsony-fdm-32-masolat-800x534A tavalyi Blaha Lujza téri ételosztásnak most mi volt a fő tanúsága?  Mi volt a tapasztalat ?

  • Az ételosztás már sokadszorra zajlott le a Blaha Lujza téren, 1993 óta minden évben itt tartjuk az ünnepi ételosztásokat. A visszatérő vendégeink mellet sok új arc tűnt fel, rengetegen utaznak fel vidéki városokból, településekről, ahol nincsenek ilyen jellegű akciók, sok bajba került család és egyedülálló nyugdíjas érkezett. –mondta Fodor Kata, a Magyarországi Krisna tudatú hívők sajtóreferense.

 

  • Azt gondolom, mindig minden korban vannak szegények, nehéz helyzetbe került emberek, nekünk pedig alapvető emberi kötelességünk segíteni másokon. Ez egy nagyon fontos dolog. Nem idegenek vagyunk egymásnak, hanem mindannyian lelkek vagyunk, és az együttérzésünket ki kell fejezzük egymás felé. Mindig minden korban voltak és lesznek tehát nehéz sorsú személyek és nagyon fontos ez az odafordulás. Idén (tavaly) ún. Szeretetfát állítottunk a Blaha Lujza téren, az emberek pedig előzetesen a facebookon karácsonyi üdvözletet küldhettek a rászorulóknak, és ezekkel a jókívánságokkal díszítettük fel ezt a fenyőfát. Az a tapasztalat, hogy a kedvesség, a személyesség, az odafordulás még talán magánál az ételnél is fontosabb. És ebben nagy segítség számunkra a több száz civil és krisnás önkéntes jelentkező jelenléte, hiszen ők közvetítik ezt szemtől szemben az emberek felé. –folytatta mondandóját Kata.

 

Hány olyan ember él vagy család él ma Magyarországon, akiknek rendszeresen segítenek?

  • Mi naponta több mint 3000 adag ételt osztunk ki országszerte. Csak a fővárosban majdnem 2000 adagot. Családra lebontva ezt nem tudom számszerűsíteni, de vannak visszatérő ellátott családjaink, akiket a családsegítő szolgálatokkal történő együttműködés keretében minden nap vendégül látunk egy tál meleg ebédre, és egyéb kiegészítő termékekkel segítjük a napi étkezésüket, a vacsorát, uzsonnát.-közölte a sajtóreferens.

 

  • A kiemelt étel- és csomagosztásokra olyanok is jönnek, akiket máskor sohasem látunk. Ez a csomag ugyanis jó megtakarítási lehetőség a családoknak, hosszabb ideig tudnak főzni belőle. Vagyis nem az az egy tál étel, hanem leginkább a tartós élelmiszercsomag vonzza őket.Külön öröm, hogy vannak olyan napi ellátottaink, akik időközben találnak maguknak munkát, rendezik a nehézségeiket, adósságaikat, de személyes élményeik miatt vissza-visszajárnak segítőként az ételosztásokra. -mondta az Esti Úsjágnak Fodor Kata, kommunikációs referens.

Számokban, időben, energiában mi volt az amit a Krisna-tudatú hívők adtak tavaly a rászorulóknak?

 

  • Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány 2018 évi eredményei alapján elmondhatjuk, hogy körülbelül 650 ezer adag ételt osztottunk. Több száz tonna tartós élelmiszert adtunk a rászorulóknak. Budapesten 4 alkalommal kiemelt étel- és csomagosztás volt (Karácsonykor 4 napon át). A kiemelt ételosztásokon 80-100 önkéntes dolgozott naponta. Évközben heti 6 napon osztunk ételt a fővárosban, 5 helyszínen. 2018 óta minden nap szállítunk ételt a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) telephelyeire. A hétköznapokon is átlagosan 5 fő önkéntes csatlakozik a munkánkhoz. A meleg étel mellé mindennap kiegészítő termékeket is osztunk, a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel való együttműködésünknek köszönhetően – zöldség, gyümölcs, pékáru, édesség. 4 városban napi rendszerességgel és további több tucat településen havi rendszerességgel tartunk segélyprogramot a “Mint egy falat kenyér” programunk keretében. Marcaliban és Debrecenben napi szintűre emeltük az ellátás rendszerességét, így jelenleg már heti 6 napon zajlik az ételosztás. További fejlődést tervezünk 2019 során.- mondta a Magyarországi Krisna Tudatú Hívők közösségének szóvivője.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            A krisnások ételosztásaink egy része állami támogatásból történik. E mellé felhasználják az 1%-os támogatásokat, az Élelmiszerbank Egyesület kiegészítő termékeit és az egyéb adományokat is. Népkonyhaként pedig állami normatívában is részesülnek.