hirdetés

Már a partra vetett cápákat is mentik. Az Egyesült Államokbeli Cape Codnál a parton sétálók egy partra vetett, vergődő fiatal fehér cápára lettek figyelmesek. A fiatal állatot végül a kikötőmester segítségével vissza juttatták a tengerbe.  Bár a cápák, különösen a fehér cápák rettegett, emberre is veszélyes ragadozók, egyre ritkábbak, és túlélésükhöz az ember segítségére is szükség van, mint ahogy ezt a mostani példa is bizonyítja.

cápamentés

Az egyesült államokbeli Cape Cod-félsziget csücskén lévő Chatham városkánál ritka eseményt örökített meg, és töltött fel július 13-án a You Tube-ra Mike Bartel. A plázson a fürdőzők és sétálók egy parton vergődő, nagyjából kétméteres, fiatal fehér cápára lettek figyelmesek. Az állat állítólag sirályokra vadászott a sekély vízben, és egy rosszul sikerült ugrás után maradt a homokban.

Az arra járók értesítették az állatvédőket, akik vödrökből kezdték locsolni az akkor már mozdulatlan és eléggé kiszáradt állatot. A cápa hamar visszanyerte eszméletét, amit hangos ovációval üdvözölt az összeverődött tömeg. Mivel még ez a viszonylag kis cápa is igen csúnya és súlyos sérüléseket tud okozni,ezért nagyon óvatosnak kellett lenniük a megmentésén fáradozóknak. Végül a kikötőmester és egy motorcsónak segítségével sikerült visszahúzni a cápát a tengerbe.

A cápamentők megvizsgálták az állatot, nincs-e rajta sérülés, és csak ezután engedték végleg szabadon. A cetféléknél meglehetősen gyakori a partra vetődés, de a cápáknál ez ritka eseménynek számít.