hirdetés

Sikeres volt a facebookos és twitteres csend. A belga hatóságok tizenhat terroristát fogtak. Az internetes csendre való felkérést mindenki komolyan vette a brüsszeli felhasználók közül, amit a párizsi terrortámadás-sorozat elkövetőihez kapcsolódó terroristák utáni hajsza miatt kértek. Később kiderült, hat terroristát vettek őrizetbe.

brüsszel, katonák

A hatóság a hivatalos Twitter-csatornáján írta vasárnap délután: amíg nem fogják el a keresett terroristákat, online rádiócsendre intik a lakosságot, azaz arra, hogy a városban történő eseményekkel kapcsolatban ne tegyenek közzé információkat a közösségi csatornákon.

A történelemben alighanem ez az első alkalom, hogy egy rendőrség egy akció során közösségi webes hírzárlatra kéri a lakosságot. A közösségi rádiócsend megnehezítheti a keresett terroristák dolgát: azazhogy nehezebben szerezhessenek információt az akció részleteiről, például a terrorelhárítók városon belüli mozgásával kapcsolatban.

A La Libre Bélgique végül éjfél előtt nem sokkal közölte: az akció véget ért, tizenhat terroristát vettek őrizetbe, akik közül egy megsérült. Kiderült, hogy a párizsi merényletek még menekülő tettese, Salah Abdeslam nincs az őrizetbe vettek között.

A brüsszeli twitteresek amúgy a rendőrség kérését betartva, sőt arra kicsit rá is játszva, a BrusselsLockdown témajelölő hashtag alatt vasárnap este inkább macskás képekkel árasztották el a csatornát.