hirdetés

Bocsánatot kért a rendőrség. Na erre sem volt példa nagyon, igaz, ezt sem önként tették. A rendőrségnek a négy évvel ezelőtti Budapesten tartott tibeti szimpatizánsok által tartott tüntetés résztvevőitől kellett elnézést kérnie, mert többük véleménynyilvánítási szabadságát korlátozták.

Budapest, 2015. március 10. Résztvevõk Tibet kínai fennhatóság alá kerülésének 56. évfordulója alkalmából tartott figyelemfelhívó demonstráción Budapesten, a kínai nagykövetség épülete elõtt 2015. március 10-én. A háttérben Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke (b3). MTI Fotó: Soós Lajos

A tibeti tüntetők a Budapestre érkező kínai miniszterelnök-helyettes látogatása miatt vonultak utcára, amit a rendőrség felszámolt a sajátos, ma már kiderült, törvénysértő módján. Hiába, meg kellett felelni jó elvtársként, hogy országunk jó barátja látogatásakor ne azon kelljen már bosszankodnia, hogy épp a tibeti láma elűzése miatt itt tüntetnek ellene, hisz nem ezért jött Budapestre.

A rendőrség természetesen nem magától kért bocsánatot, hanem mert erre kötelezte őt a bíróság. Így szűkszavú közleményben kért bocsánatot a BRFK, egy négy éve történt jogsértés miatt:

A BRFK 2012. április 30. és május 1. napján Budapesten a kínai miniszterelnök-helyettes hazánkban tett látogatása idején jogellenesen korlátozta Tsewang Thinley és Karma Dordzse tibeti személyek véleménynyilvánítási szabadságát. A BRFK elnézést kér a jogsértésért – írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság, azt is megjegyezve, hogy a bocsánatkérésre a Fővárosi Törvényszék kötelezte őket.

A véleménynyilvánítás korlátozása konkrétabban azt jelentette, hogy a rendőrök sorozatos igazoltatással akadályozták, hogy a két tibeti férfi tüntethessen a kínai politikus budapesti látogatása ellen. Közrefogták a tiltakozókat, próbálták elvenni tőlük a napsugaras tibeti zászlót, miközben a kínai kormányfő szimpatizánsai használhatták a vörös kínai lobogót. Végül, az egyetemen tanító Karma Dordzsét el is vitték a rendőrök.

Az eseteket megvizsgálta Szabó Máté ombudsman is, aki szerint a Tibet-barát tüntetők akadályozásával sérült a szabad véleménynyilvánítás joga, és az emberi méltósághoz való jog.