hirdetés

Az OceanGate bejelentette: meghaltak a Titan utasai. A cég közleményében azt írta, hogy „ezek az emberek igazi felfedezők voltak”. Mint ismeretes a robot tengeralattjárók a Titanic roncsaitól mintegy 500 méterre megtalálták az eltűnt tengeralattjáró maradványait. A szakértők szerint a Titan összeroppant a nagy nyomástól.

Közleményt adott ki a Titant működtető OceanGate vállalat az eltűnt tengeralattjáróról, ebben azt írják, hogy Stockton Rush vezérigazgatót, Shahzada Dawoodot és fiát, Suleman Dawoodot, Hamish Hardingot és Paul-Henri Nargeolet-t sajnos elvesztették.

„Úgy hisszük, hogy Stockton Rush vezérigazgató, Shahzada Dawood és fia, Suleman Dawood, Hamish Harding és Paul-Henri Nargeolet sajnálatos módon odavesztek. Ezek az emberek igazi felfedezők voltak, akikben közös volt a kalandvágy, valamint a világ óceánjainak felfedezése és védelme iránti mély szenvedély. E tragikus időszakban együtt érzünk ezzel az öt lélekkel és családtagjaikkal. Gyászoljuk az élet elvesztését és az örömöt, amit mindenkinek szereztek, akit ismertek.”

Ahogy arról nemrégiben mi is beszámoltunk, az óceán fenekén, az elsüllyedt luxushajó, a Titanic roncsai mellett egy robot tengeralattjáró a nap folyamán roncsdarabokat talált. A kamerákkal, szonárral felszerelt jármű a Titanic melletti területen fedezte fel a törmeléket, a szakemberek szerint ez nem jó hr, bár még nem igazolták, hogy honnan származnak a roncsok.

A CNN arról számolt be, hogy John Mauger, az amerikai partiőrség ellentengernagya a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a kutatásban résztvevőknek. Közölte, hogy a Titan roncsait az Atlanti-óceán fenekén találták meg helyi idő szerint reggel, a Titanic orrától ötszáz méterre. Olyan helyen, ahol már nem találhatók a Titanic roncsai.

Öt nagy darabot találtak, ezek alapján tudták azonosítani a Titant. „Ez volt az első jele annak, hogy katasztrófa történt” – mondta. Szerinte a roncsok alapján úgy tűnik, hogy robbanás történhetett. A hajó teste összeroppant, majd a víznyomás miatt darabokra szakadt.

Úgy vélte, hogy még időbe telik, mire kiderül, mi történt pontosan. A holttestek felkutatását folytatják, de hozzátették, hogy nagyon nehéz terepről van szó, és nem tudják azt sem, hogy a holttesteket fel tudják-e hozni.

A közlemény szerint a családokat is azonnal értesítették.

MInt ismeretes a Titannak semmiféle engedélye nem volt úgy merülgetett és vitte a pénzes ügyfeleit az óceán mélyére.