hirdetés

43 ezer forint – egy friss felmérés szerint idén nagyjából ennyit költ egy átlagos magyar család a karácsonyra, ebből ajándékokra 29 ezer megy el.

karácsonyi vásárlás

 

A felmérés szerint már nem jellemző, hogy az ünnepek költségeit hitelből finanszírozza a magyar lakosság, a megkérdezettek csupán 5 százaléka venne fel hitelt karácsony előtt.

Bár a brókerbotrányok ellenére is kedvezőbb a hitelfelvételek megítélése, azonban a magyarok már jobban meggondolják, hogy mire igényelnek banki kölcsönöket.

A kutatásban 18 és 69 éves kor közötti alanyokat kérdeztek, és az eredmények szerint a lakosság többsége, egész pontosan 82 százaléka aktuális jövedelmét használja a karácsonyi költségek fedezéséhez, míg 35 százalékuknak korábbi megtakarításaihoz is hozzá kell nyúlnia. Hitelt mindössze a lakosság öt százaléka venne fel.

A felmérés készítői arról is beszámoltak, hogy a korábbinál kedvezőbb a hitelfelvétel megítélése. Az utóbbi négy évben a legmagasabb értékére, 16 százalékra nőtt a hitelelfogadók, míg 7 százalékponttal csökkent a hitelellenesek aránya. Így ma még nagyobb számban képviseltetik magukat azok, akik számára a hitel bizonyos élethelyzetekben elfogadható, még ha látják is a negatívumait.

A hitelfelvételi kedvet negatívan befolyásoló brókerbotrányról a megkérdezettek 87 százaléka hallott valamit, de alig 20 százalékuk van tisztában a történtekkel. Az eset visszaveti a bizalmat, a botrányról értesültek több mint felének megrendült a pénzintézetekbe vetett bizalma, ám ennek ellenére csak alig több mint harmaduk jár el óvatosabban, fektet nagyobb energiát a fellelhető pénzügyi ajánlatok összehasonlításába – áll a közleményben.