hirdetés

16 éve, hogy lelőtte a veszélyes bandita Engel  2003. május 13-án a magyar FBI nyomozóját Borsos Józsefet, amikor is tetten érték, ahogy kiakarja rabolni a híres harmonikaművészt Tabányit.  A hősi halált halt Borsos ma is élhetne, ha akkora móri mészárlás utáni időben, csip-csup mondvacsinált ügyek miatt nem függesztik fel  a gyorsreagálású SWAT csapatot, amelyet a TEK parancsnok Hajdú János vezetett akkoriban.

 

A móri vérengzés után szó szerint hajtóvadászat volt minden bűnöző után. Így volt ez Engel esetében is, aki 2003. május 13-án épp az ismert művészt Tabányi Mihályt készűlt kirabolni. A bűnözőt és telefonját figyelték a rendőrök és az RKSz terrorlhárító kommandója. Azonban a kommandósok szolgálati ideje lejárt így vissza kellett indulni a laktanyába. Az NNI saját amerikai SWAT mintára létrehozott egységét, Hajdú Jánossal az élen pedig felfüggesztették akkoriban. Hajdú ellen büntetőeljárást is indítottak akkor, amiről kiderült semmiféle bűnt nem követett el a TEK mostani parancsnoka.

Természetesen a veszélyes fegyveres bandita Engel felbukkant, de se kommandó, se SWAT csak pár nyomozó. Mindenféle védőfelszerelés nélkül. Borsos és nyomozótársnője volt a legközelebb, hisz Engel Tabányiék fészerében elbújva rejtőzködött és készült a nagy akcióra. Telefonon pedig közölte egy bandita társával, mobilon, hogy perceken belül beront a házba, és ha a háziak ellenkeznek, „megsemmisíti” őket.

Borsos nyomozó ekkor döntött el, hogy lépnie kell.

Azonnal indultak a nyomozók Borsos József vezetésével. Még időben érkeztek, és bekerítették a fészerben várakozó Engelt. A bűnöző megadást színlelve lépett ki a bódéból, ám azonnal tüzelt hangtompítós pisztolyával. Borsos József kolléganője, K. Zsuzsanna elé lépett, hogy védje őt, amikor két lövés eltalálta. A haldokló rendőrtiszt utolsó erejével még meghúzta a ravaszt, és ártalmatlanná tette Engelt, aki a sérülések miatt örökre a tolószék rabjává vált.

 

Természetesen senkit  nem vontak végül felelősségre Borsos halála miatt. Pedig megelőzhető lett volna.